Alcohol, drugs, medicijnen (ADM) en werk

Werkend Nederland in 2022

Veel mensen die alcohol of drugs gebruiken doen dat voor de gezelligheid of om te ontspannen. Het gebruik van alcohol en/of drugs brengt ook risico’s met zich mee en het kan problemen geven op het werk. Dat geldt zeker als mensen onder invloed aan het werk zijn. Maar ook als ze minder fit zijn omdat zij de avond ervoor hebben gedronken of in het weekend drugs hebben gebruikt. Dit kan vervelende situaties voor medewerkers én werkgevers opleveren. Denk aan onveiligheid, onprettige werksfeer, verzuim en reputatieschade. Verzuim en productieverlies door alcoholgebruik kosten werkgevers naar schatting 1,3 miljard euro per jaar.

Sommige bedrijfstakken lopen meer risico op schade door alcohol en drugs dan andere. Reden genoeg voor werkgevers om eens te kijken naar de cijfers van deze infographic en te onderzoeken of zij zelf aan de slag willen gaan met het opstellen van een preventief ADM-beleid.

In deze infographic staan de meest recente cijfers over alcohol-, drugs- en medicijngebruik onder Nederlandse werkenden op basis van gegevens van de Aanvullende Module Middelen van de Leefstijlmonitor 2022.

Bij deze infographic horen:

Lees meer over Alcohol-, drugs- en medicijnen en werk in het dossier.

 

Auteur M. Tuithof, M. Blokland, A. Sannen
Auteur

, ,

Pagina's

6

Jaar

SKU INF107
Category Infographics

Ook interessant