Lachgas

Het gebruik van lachgas nam de laatste jaren toe in verschillende groepen, waaronder jonge mensen. Dat kan voor meer gezondheidsproblemen zorgen, zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in handen en voeten. Overmatig gebruik kan leiden tot zenuwschade en in het ergste geval tot verlamming. Grote lachgastanks komen soms bij het restafval terecht. Hier kunnen ze voor onveilige situaties zorgen. Daarom horen ze bij de milieustraat. Vanaf 1 januari 2023 is de handel, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik verboden.

Professionals

Gebruikers

  • Heb je een vraag over je eigen drugsgebruik of dat van een ander?
  • Wil je meer informatie over een middel en/of verslaving?

drugsinfo.nl infolijn plaatje

Gebruik onder volwassenen

  • In 2023 heeft 7,2% van de volwassenen in Nederland ooit in het leven lachgas gebruikt. Het laatste-jaar-gebruik ligt op 0,9%.
  • Sinds 2019 neemt het gebruik van lachgas geleidelijk af.

Gebruik onder jongeren

  • Vanaf 2019 nam het gebruik van lachgasgebruik onder scholieren sterk af. In 2021 gebruikte bijna een op de 20 scholieren (4,7%) van 12-16 jaar minimaal één keer lachgas.
  • Ervaring met gebruik neemt toe met de leeftijd. Van de 12-jarigen had 4,8% ervaring met lachgas. Bij 16-jarigen was dit 8,9%.
  • Van de scholieren van het voortgezet onderwijs heeft 6,6% van het vmbo-b, 5,6% van het vmbo-t , 4,9% van de havo en 2,2% van het vwo onderwijs ooit lachgas gebruikt.
  • Van de jongeren in de residentiële jeugdzorg gebruikte 36% ooit in het leven lachgas, en 11% gaf aan het in de afgelopen maand te hebben gebruikt.
  • Ongeveer 20% van de studenten in het MBO en HBO en 28,8% van de studenten in het hoger onderwijs gebruikte ooit in het leven lachgas in 2021.
  • Gebruikers vullen steeds vaker lachgasballonnen met grote tanks in plaats van losse lachgaspatronen. Dit leidt soms tot een hogere dosering (meer lachgasballonnen per sessie) en frequentie van gebruik. Daardoor neemt de kans op gezondheidsproblemen toe.

Producten

Product image

Tips voor gemeenten: preventie en handhaving van lachgas

Een overzicht van mogelijkhede... Bekijk dit product
Product image

Lachgas: Van zorgen naar acties

Update 2024 Bekijk dit product

Lachgasverbod per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 staat lachgas - via een wijziging van het Opiumwetbesluit - op lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat de handel, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik vanaf dan verboden zijn.

Q&A Jongerenwerk, veldwerkers en preventiewerkers Lachgas: preventie en afval

Het gebruik van lachgas is slecht voor de gezondheid. Lege lachgastanks zorgen bovendien voor problemen bij de verwerking van afval. Preventie van het g...

Lees meer >

Lespakket Keuzebaas

Keuzebaas is een lespakket voor doeners. Keuzebaas maakt  de leerlingen bewust van de risico’s van roken, alcohol, wiet en lachgas. De leerlingen worden...

Lees meer >

Keuzebaas - Docentenomgeving

Keuzebaas is een lespakket voor doeners. Keuzebaas maakt  de leerlingen bewust van de risico’s van roken, alcohol, wiet en lachgas. De leerlingen worden...

Lees meer >

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.

 

Trainingen en evenementen

Bekijk de online zomersessie 'Lachgas: hoe bereik je de gebruiker'

Lachgasgebruik brengt op gemeentelijk niveau de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe beperk je de beschikbaarheid? En hoe bereik je gebruikers met oog voor cultuur en omgeving? Collega Laura Nijkamp, Daniëlle Ketelaars (Novadic-Kentron) en Ricardo Danning (Jongerenwerk op Zuid) praten u bij.

Wat is lachgas en wat doet het Trimbos-instituut op dit thema? (Laura Nijkamp)

Handhavers in gesprek met lachgasgebruikers: informeren & communiceren. (Daniëlle Ketelaars)

Jongerenwerk en lachgasgebruik: hoe bereik je gebruikers en welke rol spelen cultuur en achtergrond hierin? (Ricardo Danning)