Desirée Spronk

Expertise

Desirée Spronk werkt als wetenschappelijk medewerker aan preventie van drugsgebruik en het voorkomen van schade door drugsgebruik. Ze is gepromoveerd op een onderzoek naar de effecten van drugs op impulsiviteit en cognitieve processen (denkvermogens).

Ze doet onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van middelen, kenmerken en motivaties van mensen die drugs gebruiken en kansen voor het verbeteren van preventie. Thema’s waar ze zich de afgelopen jaren het meest mee bezig heeft gehouden zijn cocaïne, lachgas, cannabis en gezondheidscommunicatie over drugs.

Inspiratie en missie

Desirée vindt het belangrijk dat haar werk maatschappelijk relevant is en gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Het genereren van kennis waar beleidsmakers, mensen die (potentieel) drugs gebruiken en het algemeen publiek echt wat aan hebben is wat haar drijft. Hiertoe wil ze aan de ene kant wetenschappelijke kennis vertalen naar de praktijk en anderzijds informatie ophalen uit praktijk helpen dit kennis helder en inzichtelijk te maken.  Haar uiteindelijke motivatie is om mensen gezonder om te laten gaan met drugs en alcohol.

Lopend project/bezig met…

  • onderzoek naar gebruikers van cocaïne en mogelijkheden voor preventie
  • ontwikkeling en onderzoek naar preventie-aanpak van lachgasgebruik
  • ondersteuning gemeentelijke GHB-aanpak
  • literatuuronderzoek naar gezondheidsrisico’s van cannabis
  • implementatie-onderzoek middelenpreventie op de werkvloer

Publicaties

Bekijk de publicaties van Desirée