Alcohol: risicogroepen onder jongeren

Jongeren die alcohol drinken, lopen meer risico dan volwassenen. De lichamelijke effecten van alcohol zijn groter voor jongeren. Binnen de groep jongeren zijn een aantal groepen extra kwetsbaar.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol
  • Jongeren zonder een migratieachtergrond drinken vaker alcohol drinken dan jongeren met een migratieachtergrond [1].
  • Jongeren op het VMBO-B, VMBO-T en HAVO drinken vaker alcohol en vaker meer dan 10 glazen alcohol in het weekend dan jongeren op het VWO. [1]. In de late adolescentie zien we juist dat hoogopgeleiden meer drinken, mogelijk is dit gerelateerd aan het studentenleven.
  • Jongeren die vroeg beginnen met het drinken van alcohol hebben een groter risico op een alcoholverslaving in de volwassenheid dan jongeren die later beginnen met het drinken van alcohol [2].
  • Jongeren met drinkende ouders drinken eerder, vaker en meer alcohol dan jongeren en jongvolwassenen met niet-drinkende ouders [3].
  • Jongeren met intergenerationele problematiek (i.e., KOPP: kinderen van ouders met psychische problemen en KOV: kinderen van ouders met een verslaving), jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) en jongeren in het Speciaal Onderwijs (i.e., VSO, praktijkonderwijs en mbo niveau 1 en 2) zijn kwetsbaarder voor het ontwikkelen van de verschillende stadia van alcoholgebruik.

Werkt u met deze doelgroepen, bijvoorbeeld als preventiewerker in het middelbaar onderwijs? Bekijk dan de effectieve interventies om alcoholgebruik bij jongeren te voorkomen of verminderen.

Gerelateerde pagina's

Referenties

  1. Boer, M., Van Dorsselaer, S., De Looze, M., De Roos, S., Brons, H., Van den Eijnden, R., Monshouwer, K., Huijnk, W., Ter Bogt, T., Vollebergh, W., & Stevens, G. (2022). HBSC 2021. Gezondheid en welzijn van Jongeren in Nederland. Utrecht: Trimbos-instituut.
  2. Liang, W., & Chikritzhs, T. (2015). Age at first use of alcohol predicts the risk of heavy alcohol use in early adulthood: a longitudinal study in the United States. International Journal of Drug Policy, 26(2), 131-134.
  3. Trucco, E. M. (2020). A review of psychosocial factors linked to adolescent substance use. Pharmacology Biochemistry and Behavior196, 172969.