Expertisecentrum Alcohol - Over ons

Wat is het Expertisecentrum Alcohol?

Het Expertisecentrum Alcohol is opgericht door het Trimbos-instituut met subsidie van het ministerie van VWS. Het expertisecentrum heeft als doel het ondersteunen van professionals bij hun activiteiten gericht op het voorkomen en terugdringen van gezondheidsschade door alcoholgebruik. Het expertisecentrum richt zich op het verspreiden van wetenschappelijke inzichten over alcohol en alcoholpreventie en het stimuleren van de toepassing daarvan.

Snel naar

Projectmedewerkers Expertisecentrum Alcohol

Ninette van Hasselt - Hoofd Expertisecentrum Alcohol
Ninette van Hasselt - Hoofd Expertisecentrum Alcohol

Ninette van Hasselt

Ninette van Hasselt is hoofd van het Expertisecentrum Alcohol en het team Alcohol & Drugspreventie bij het Trimbos-instituut. Kern van haar werk is preventie van alcohol- en drugsmisbruik en problemen die daarmee samenhangen. Ninette en haar team opereren veelal op het snijvlak van onderzoek, beleidsadvies en interventieontwikkeling (trainingen, e-health-oplossingen). Opdrachtgevers zijn onder meer ministeries, gemeenten en werkgevers.

Camilla de Jong - Organisatorisch Projectleider
Camilla de Jong - Organisatorisch Projectleider

Camilla de Jong

Camilla de Jong rondde haar studie neuropsychologie in 2013 af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar afstuderen heeft ze fMRI onderzoek gedaan op het snijvlak van neuropsychologie en seksuologie. Na haar afstuderen is aan de slag gegaan als recruiter bij een uitzendbureau. Vervolgens heeft ze een aantal jaar als Arbeids- en Organisatiepsycholoog gewerkt bij een psychologische adviesbureau, als trainer, adviseur en assessmentpsycholoog. Begin 2019 besloot zij haar carrière over een andere boeg te gooien en in de maatschappelijke sector aan de slag te gaan. Sinds maart 2019 is ze bij het Expertisecentrum Alcohol bij Trimbos-instituut werkzaam als projectleider van alcoholpreventieprojecten.

Carmen Voogt - Inhoudelijk Projectleider
Carmen Voogt - Inhoudelijk Projectleider

Carmen Voogt

Carmen Voogt studeerde in 2009 af in Public Health & Society aan de Wageningen University & Research. In oktober 2014 promoveerde zij op een onderzoek over de effectiviteit van de Wat Drink Jij interventie om het alcoholgebruik bij adolescenten en jongvolwassenen te verminderen op de Radboud Universiteit. Vervolgens startte zij haar postdoc onderzoek naar de invloed van alcoholgebruik van ouders op alcoholcognities (kennis, normen, verwachtingen) bij jonge kinderen (4-8 jaar). Vanaf juni 2018 combineerde zij dit werk met haar werkzaamheden bij het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut waar zij de wetenschappelijke projectleider is.

Wetenschappelijke adviescommissie

Het Expertisecentrum Alcohol wordt begeleid door een wetenschappelijke adviescommissie.

Deze adviescommissie:

  • bewaakt en draagt bij aan de wetenschappelijke kwaliteit van de producten van het Expertisecentrum Alcohol;
  • adviseert over de strategie van het Expertisecentrum Alcohol, bijvoorbeeld over de focus en positionering van het expertisecentrum;
  • draagt bij aan de profilering van het Expertisecentrum Alcohol;
  • draagt bij aan de ontwikkeling van de Kennisagenda Alcoholpreventie die aansluit bij doelstellingen en scope van het expertisecentrum

Leden Wetenschappelijke adviescommissie

Taco-de-Vries (Aangepast) (1)
Reinout-Wiers (Aangepast) (1)
Margot-Peeters (Aangepast)

Prof. dr. T.J. (Taco) de Vries

Professor Behavioral Neurosciences aan de VU Amsterdam en universitair hoofddocent aan VU Medisch Centrum.

Prof. dr. R.W.H.J. (Reinout) Wiers

Hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en faculteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Expert op het gebied van (neuro)cognitieve processen in relatie tot verslaving.

Dr. M. (Margot) Peeters

Margot Peeters (PhD) is in 2014 gepromoveerd (cum laude) op onderzoek naar de ontwikkeling van alcoholgebruik bij adolescenten. Momenteel is ze Universitair Docent aan de universiteit van Utrecht (afdeling Jeugdstudies) waar ze onderzoek doet naar de ontwikkeling van risicogedrag (alcohol, drugs, gaming, externaliserende problemen) in de adolescentie en jongvolwassenheid.

Arnt-Schellekens (Aangepast) (1)
Dike-van-de-Mheen (Aangepast) (2)
Ardine-de-Wit (Aangepast) (1)

Dr. A. (Arnt) Schellekens

Psychiater en onderzoeker bij Radboudumc en Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior, wetenschappelijk directeur NISPA en hoofddocent opleiding voor verslavingsartsen in Nederland (MiAM) en landelijke opleiding verslavingspsychiatrie. Arnt Schellekens doet onderzoek naar alcoholverslaving en in het bijzonder mechanismen die bijdragen aan kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van alcoholverslaving en het ontwikkelen van chroniciteit. Daarnaast doet hij ook onderzoek naar andere verslavingen en is hij als psychiater actief betrokken bij de zorg patiënten die kampen met verslaving.

Prof. dr. H. (Dike) van de Mheen

Voorzitter Tranzo, wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University en hoogleraar Transformaties in de zorg. Expert op het gebied van alcoholbeleid, alcoholpreventie in de huisartspraktijk, alcoholpreventie bij kwetsbare groepen als dak- en thuislozen en herstel.

Dr. A. (Ardine) de Wit

Senior onderzoeker bij de afdeling Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ardine de Wit combineert deze functie sinds 2008 met een baan als Universitair Hoofddocent Health Technology Assessment en hoofd van de afdeling Health Technology Assessment aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (Juliuscentrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Gezondheidszorg).

Victor-Everhardt (Aangepast) (1)

Drs. V. (Victor) Everhardt

Victor Everhardt is een bestuurder en politicus van D66. Sinds 13 november 2021 is hij partijvoorzitter van D66. Sinds 18 februari 2022 is hij directeur-bestuurder van Platform31-IVO. Daarvoor was hij o.a. wethouder van de gemeente Amsterdam en Utrecht en voorzitter Centrum Jeugd bij het Trimbos-Instituut.

Contact

Postadres:
Postbus 725
3500 AS Utrecht

Bezoekadres: 
Da Costakade 45
3521 VS Utrecht
Bekijk de route

Neem contact met ons op

  • Uw gegevens

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Persvragen

Journalisten kunnen met vragen over alcohol terecht bij de persvoorlichters van het Trimbos-instituut.

Niets missen?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over alcohol? Schrijf u hieronder dan in voor de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol.

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.