Alcohol en studenten

De studententijd is een levensfase vol uitdagingen en verleidingen. Een bijzondere tijd in het leven van jongvolwassenen, die vaak gepaard gaat met veel alcoholgebruik. Dat de studentenfase de levensfase is waarin het meest wordt gedronken, is daarom niet verrassend.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Het kan echter grote gevolgen hebben voor studie, gezondheid en veiligheid. Dit dossier zet enkele zaken op een rij en geeft handvaten voor onder andere instellingen voor hoger onderwijs, studentenverenigingen, verslavingszorginstellingen en gemeenten om overmatig alcoholgebruik onder studenten te verminderen.

Meer over studenten en middelengebruik

Meer weten over het alcohol-, tabak- en drugsgebruik van studenten? Bekijk het dossier Welzijn studenten. Hierin staan cijfers over het middelengebruik van studenten en diverse praktische tools om problematisch middelengebruik onder studenten te voorkomen.

Video: Beschikbaarheid van alcohol in het nachtleven

Michael Livingston van La Trobe University in Australië vertelt in deze video over de beschikbaarheid van alcohol in het nachtleven. Hij benadrukt dat een verkorting van de periode waarin alcohol verkocht mag worden net als het eerder sluiten van de uitgaansgelegenheden, leidt tot een daling in alcohol-gerelateerde geweldsdelicten en positieve gezondheidseffecten heeft.

Michael Livingston over de beschikbaarheid van alcohol in het nachtleven from Trimbos-instituut on Vimeo.