Games om depressie of angst te voorkomen

Het Trimbos-instituut ontwikkelde in samenwerking met andere experts videogames ter ondersteuning van kinderen, adolescenten en jongvolwassenen met angst en depressie.

Applied gaming binnen de mentale gezondheidszorg

Angst- en depressieklachten komen bij veel kinderen en jongeren voor. Ongeveer 28% van de middelbare scholieren geeft aan emotionele problemen, zoals angst en depressie, te ervaren.  In de medische- en onderwijswereld zijn grote veranderingen gaande waarin toegepaste games (ook wel applied games genoemd) worden gebruikt als leermethode. Een methode die ook voor het bevorderen van de mentale gezondheid van kinderen en adolescenten heel waardevol kan zijn. Er zijn echter weinig gevalideerde games hiervoor. Om hier verandering in te brengen hebben experts de krachten gebundeld en videogames met dit doel ontwikkeld.

Mentale gezondheid bespreekbaar maken met games

Wetenschappelijk onderzoeker Anouk Tuijnman co-ontwikkelde twee toegepaste videogames voor depressie bij jongeren. Jongeren met depressie krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Boeken, beweging en andere depressiepreventieprogramma's behalen niet voor iedereen het beoogde resultaat. Met games bereik je mogelijk een ander deel van die doelgroep.

> Meer over deze games en het onderzoek hiernaar

Games hebben unieke kenmerken: het is een mooie leeromgeving om te oefenen met gedrag zonder dat het consequenties heeft. Ook weten we dat iets dat vermakelijk en motiverend is, effectiever is. Dat is relevant, want veel bestaande programma’s tegen depressie kunnen best saai zijn. De kans is groter dat de boodschap met games blijft hangen. – Anouk Tuijnman

Videogames voor angst en depressie toepassen en testen

De experts binnen het onderzoeksproject 'Development, testing and dissemination of video games that prevent and treat anxiety and depression in children and adolescents' hebben toegepaste videogames ontwikkeld en getest om kinderen en jongeren met angst en depressie te ondersteunen.  Het onderzoeksteam bestond uit het Trimbos-instituut, de Radboud Universiteit Nijmegen, gamebedrijven, Pluryn en GGZ Oost-Brabant. Het onderzoeksproject liep van maart 2015 tot juni 2020.