• Zoek
  • NL / EN

Depressie, angst en suïcidepreventie

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Geestelijke gezondheid Nederlandse jeugd

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Maar we weten nog te weinig over de groep jongeren waar het psychisch minder goed mee gaat. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren en helpt mee het welbevinden van jongeren te vergroten.

Wat we doen

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Rapport 'Suïcidaliteit in de bevolking'

Handreiking Suïcide en Media

 

Onderzoek naar voorkomen depressies

Wat doet u aan depressiepreventie of mentale gezondheidsbevordering?

Voert u activiteiten uit om depressie te voorkomen of de psychische gezondheid van mensen te verbeteren? Deel dan uw activiteit en ervaringen. Zo krijgt u inzicht in bestaande interventies om depressies te voorkomen en de effectiviteit daarvan. 

Deel uw activiteit

Help mee een overzicht van activiteiten op het gebied van depressiepreventie te ontwikkelen. En vergroot met de inzichten uit dit onderzoek uw eigen kennis over depressiepreventie.

Vul de vragenlijst in

Het Trimbos-instituut en depressie, angst en suïcidepreventie

Het Trimbos-instituut levert een innovatieve en (kosten)effectieve bijdrage aan de geestelijke gezondheid. Ons doel is het versterken van de mentale gezondheid en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide; en de organisatie daarvan.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook ons aanbod van preventieve interventies, scholing voor professionals en praktische tools voor professionals en gemeenten:

Bekijk het aanbod

Meer informatie

Agnes van der Poel

Stuur een bericht aan contactpersoon Agnes van der Poel of bel +31 (0)30 - 2959(395)

Trimbos nieuws

Subklinische angstklachten gaan niet vanzelf over
14 februari 2019 - Ongeveer 1 op de 10 mensen in Nederland heeft last van subklinische angstklachten en bij ruim 4 op de 10 mensen gaan..
Trimbos.nl vernieuwd, nieuws-app stopt
14 februari 2019 - De website van het Trimbos-instituut is vernieuwd. De nieuws-app stopt. Met de nieuwsbrief blijft het mogelijk om op de..

Extern nieuws

44 genoomvarianten bij depressie gevonden
30 april 2018, Vrije Universiteit Amsterdam - Een nieuw onderzoek met de gegevens van ruim 135.000 mensen met een ernstige depressie en meer dan 300.000 zonder..
Symposium Vroegdetectie in de GGZ
25 april 2018, Parnassia Academie - Hoe voorkom je dat je patiënt een psychose ontwikkelt? Hoe zorg je ervoor dat de eerste signalen van..
Met je Smartphone een terugval eerder herkennen?
24 april 2018, Depressievereniging - Met een slimme combinatie van smartphone applicaties wil SMARD (SmartPhone Monitoring Against Recurrence of Depression)..