Mentale gezondheid en preventie

We zetten ons in voor het versterken van de mentale gezondheid in Nederland en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Marja van Bon - Martens

Stuur een bericht aan contactpersoon Marja van Bon - Martens of bel +31 (0)30 - 2959(391)

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Feiten & cijfers over depressie

Geestelijke gezondheid Nederlandse jeugd

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Maar we weten nog te weinig over de groep jongeren waar het psychisch minder goed mee gaat. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren en helpt mee het welbevinden van jongeren te vergroten.

Wat we doen

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Factsheet suïcide en depressie

Handreiking Suïcide en Media

 

Volg ontwikkelingen rond psychische gezondheid

Ontvang ongeveer 1x per twee weken nieuws, nieuwe cijfers en trends en rapporten over psychische gezondheid van het Trimbos-instituut in uw mailbox.

Inschrijven

Blogs

Waarom we moeten zoeken naar alternatieven voor schoolsluiting
20 januari 2021 - We moeten op zoek naar alternatieven nu de scholen dicht zijn. Ouders staan voor een haast onmogelijke taak en de..
Suïcidaliteit, net zo complex als het weer
31 augustus 2020 - Op 10 september is het wereld suïcide preventie dag, een moment waarop we stilstaan bij het feit dat elke 40 seconden..

Meer blogs over dit onderwerp

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met je mentale gezondheid? 

Kijk voor informatie, oefeningen, online cursussen en verwijzingen naar hulp op mentaalvitaal.nl