Mentale gezondheid en preventie

Het Trimbos-instituut levert een innovatieve en (kosten)effectieve bijdrage aan de geestelijke gezondheid. Ons doel is het versterken van de mentale gezondheid en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide; en de organisatie daarvan.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Marja van Bon - Martens

Stuur een bericht aan contactpersoon Marja van Bon - Martens of bel +31 (0)30 - 2959(391)

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Feiten & cijfers over depressie

Geestelijke gezondheid Nederlandse jeugd

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Maar we weten nog te weinig over de groep jongeren waar het psychisch minder goed mee gaat. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren en helpt mee het welbevinden van jongeren te vergroten.

Wat we doen

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Factsheet suïcide en depressie

Handreiking Suïcide en Media

 

Blogs

Werk, werk, werk! Maar hoe dan met psychische kwetsbaarheid?
15 oktober 2019 - De zomermaanden zijn achter de rug. Vakantie is fijn en geeft in essentie ontspanning. Maar eenmaal terug is het goed om..
Jeugd psychisch ongezond, maar wel gelukkig?
6 november 2018 - Het welzijn en de psychische gezondheid van de jeugd in Nederland houdt de gemoederen flink bezig. Daarom is het jammer..

Meer blogs over dit onderwerp

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met je mentale gezondheid? 

Kijk voor informatie, oefeningen, online cursussen en verwijzingen naar hulp op mentaalvitaal.nl