Mentale gezondheid en preventie

We zetten ons in voor het versterken van de mentale gezondheid in Nederland en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Marja van Bon - Martens

Stuur een bericht aan contactpersoon Marja van Bon - Martens of bel +31 (0)30 - 2959(391)

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Feiten & cijfers over depressie

Geestelijke gezondheid Nederlandse jeugd

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Maar we weten nog te weinig over de groep jongeren waar het psychisch minder goed mee gaat. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren en helpt mee het welbevinden van jongeren te vergroten.

Wat we doen

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Factsheet suïcide en depressie

Handreiking Suïcide en Media

 

Blogs

Ga uit van de mensen om wie het gaat
11 november 2021 - Beschouwing, bezinning en bewustwording zijn ongelofelijk belangrijk, juist in deze tijd. Dat besef drong tot mij door..
Mentale vooruitgang voor iedereen?
16 juni 2021 - Met het boek 'Mentale vooruitgang. Hoe vergroten we de mentale kracht van Nederland' vragen de auteurs aandacht voor..

Meer blogs over dit onderwerp

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met je mentale gezondheid? 

Kijk voor informatie, oefeningen, online cursussen en verwijzingen naar hulp op mentaalvitaal.nl