Depressie, angst en suïcidepreventie

Depressie: preventie werkt

In Nederland kampen jaarlijks 797.000 mensen met een depressie. De economische kosten zijn hoog. Depressie is de grootste oorzaak van verzuim op de werkvloer. Behandeling vermindert de ziektelast maar voor een deel. Preventie kan het aantal mensen dat ooit last krijgt van depressieve klachten met 20 tot 30 procent terugbrengen.

Meer over depressiepreventie

Geestelijke gezondheid Nederlandse jeugd

Het gaat goed met de Nederlandse jeugd. Maar we weten nog te weinig over de groep jongeren waar het psychisch minder goed mee gaat. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren en helpt mee het welbevinden van jongeren te vergroten.

Wat we doen

Suïcide in Nederland

Vrouwen en mensen met een lagere schoolopleiding hebben een grotere kans op het ontwikkelen van suïcidegedachten dan mannen en hoger opgeleiden. Er bestaat een sterk verband met kindertrauma’s en eerdere psychische aandoeningen. Mishandeling en misbruik doen de kans om zelfmoordgedachten te ontwikkelen vier á vijf keer toenemen.

Rapport 'Suïcidaliteit in de bevolking'

Handreiking Suïcide en Media

 

Het Trimbos-instituut en depressie, angst en suïcidepreventie

Het Trimbos-instituut levert een innovatieve en (kosten)effectieve bijdrage aan de geestelijke gezondheid. Ons doel is het versterken van de mentale gezondheid en preventie van depressie, angststoornissen en suïcide; en de organisatie daarvan.

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook ons aanbod van preventieve interventies, scholing voor professionals en praktische tools voor professionals en gemeenten:

Bekijk het aanbod

Meer informatie

Agnes van der Poel

Stuur een bericht aan contactpersoon Agnes van der Poel of bel +31 (0)30 - 2959(395)

Nieuws

Ruben (23) zwemt, fietst en loopt €21.000 bij elkaar voor hulp bij depressie
15 juli 2019 - Zondag 14 juli deed Ruben (23 jaar) mee aan de Ironman in Bolton. 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,2 km hardlopen met..
Nieuw onderzoek naar psychische gezondheid Nederlanders
4 juli 2019 - Een grootschalige studie moet een actueel beeld geven van de psychische gezondheidstoestand van Nederlandse volwassenen...

Meer nieuws over dit onderwerp

In de media

Ruben (22) doet mee aan ‘Ironman’
9 juni 2019, om geld in te zamelen voor depressieve jongeren
‘Als preventie het doel was geweest, was er een heel andere serie gemaakt’
7 november 2018, Lonneke van Leeuwen bespreekt de serie 13 Reasons Why met Augeo Magazine

Meer berichten over dit onderwerp