Alcohol en mentale gezondheid

Alcoholgebruik kan nadelige gevolgen hebben voor de mentale gezondheid, zowel op de korte als op de lange termijn. Het kan problemen in de mentale gezondheid veroorzaken en al bestaande problemen in stand houden of verergeren. En andersom kunnen problemen in de mentale gezondheid ook aanleiding zijn om alcohol te gebruiken. Daarnaast kan alcoholgebruik ook in de weg staan bij het aanpakken van problemen in de mentale gezondheid.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Mentale gezondheid is een breed begrip. Er is grote variatie aan definities en indicatoren die onder de noemer van mentale gezondheid worden gebruikt. In Nederland is vanuit onderzoek, beleid en praktijk consensus bereikt over de volgende definitie: “Mentale gezondheid is de manier waarop je je verhoudt tot jezelf en tot anderen en hoe je omgaat met de uitdagingen in het dagelijks leven. Tegelijkertijd gaat het ook over hoe jij en anderen in de samenleving dit ervaren.”

Dit dossier besteedt aandacht aan de relatie tussen alcoholgebruik en psychische klachten enerzijds en alcoholgebruik en psychische stoornissen anderzijds. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress of eenzaamheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose volgens de DSM-V gesteld. Voorbeelden van psychische stoornissen zijn een stoornis in het gebruik van alcohol, ADHD, depressie of een angststoornis. Dit dossier besteedt ook aandacht aan andere factoren die samenhangen met mentale gezondheid, zoals suïcidaliteit, slaap en kansspelproblematiek (gokverslaving).

Dit dossier biedt een overzicht van recente wetenschappelijke kennis over alcoholgebruik en de mentale gezondheid.

Voor meer informatie over alcoholgebruik en de lichamelijke gezondheid kan je hier terecht.