Terugblik NKOP Symposium 2023: Kennis als basis

Op 16 november 2023 vond het jaarlijks symposium van het NKOP plaats bij GGNet Ouderen in de Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn. Een symposium waar actuele en relevante kennis over de ouderenpsychiatrie gedeeld werd. Marieke Sikkes, coördinator van het NKOP opende het symposium waarna dagvoorzitter Chantal Koopmans het stokje over nam. Chantal, directeur bij GGNet ouderen, jeugd en BGGZ (BAS) nam ons mee in de visie, werkwijze en ideeën over behandeling en netwerkzorg van GGNet ouderen.

Kennisagenda

Vervolgens nam Richard Oude Voshaar, hoogleraar ouderenpsychiatrie, ons op bevlogen wijze mee door de Kennisagenda Ouderenpsychiatrie. Hierin staan de 10 vragen beschreven die volgens het veld het meest belangrijk zijn om de komende jaren (verder) mee aan de slag te gaan. Ideeën hoe dit te doen werden gedeeld, evenals onderzoek wat inmiddels loopt naar deze vragen. De kennisagenda is hier (Kennisagenda Ouderenpsychiatrie 2023) terug te vinden.

Suïcide bij ouderen

Eric van Exel vertelde ons na de pauze over het voorkomen van suïcide bij ouderen en welke maatschappelijke factoren hierbij een rol spelen. De urgentie van het probleem werd duidelijk gemaakt, maar professor van Exel kwam ook met oplossingen. Daarnaast besprak hij de studies welke in dit kader uitgevoerd worden.

Workshops

De middag bestond uit maar liefst drie rondes met workshops.

De NKOP award

De NKOP award is bedoeld voor iemand die iets bijzonders heeft betekend voor de ouderenpsychiatrie. Een deskundige jury, bestaande uit professionals uit het veld zelf, beoordelen de inzendingen. Er waren dit jaar 3 genomineerden:

irene

Irene de With-Heeling, Verpleegkundig specialist bij Zuidoost zorg

Irene is genomineerd voor het introduceren van het gedachtegoed herstelondersteunende zorg (HOZ) bij de GP doelgroep in de VVT en dat dit ook is opgenomen in het zorgprogramma.

Irene is een kei in het voor iedere betrokkene praktisch maken van het gedachtegoed HOZ. Als vaandeldrager staat ze voor herstel en ademt dit uit. Ze geeft er woorden aan die iedereen aanspreken, of je nu beleidsmaker, zorgprofessionals of anderszins bent.

Leon Botter, GZ psycholoog en promovendus bij Atlant

Leon is genomineerd voor zijn onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen in het verpleeghuis, zijn bijdrage aan het zorgprogramma GP+ en zijn inzet en vermogen om kennis op een toegankelijke en inspirerende manier over te dragen.

‘Zijn vermogen om complexe psychologische concepten op een begrijpelijke en toegankelijke manier uit te leggen, maakt hem een effectieve communicator in organisaties.’

Foto Leon Botter
sanne

Sanne Wassink- Vossen, Verpleegkundig specialist bij GGNet Ouderen

Sanne is genomineerd voor haar jarenlange inzet voor de ouderenpsychiatrie, haar promotieonderzoek naar functioneel herstel van ouderen met een depressie, het op toegankelijke en fijne manier delen van haar kennis onder andere via Vilans/ zorg voor beter en haar belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het expertisecentrum ouderenpsychiatrie binnen GGNet Ouderen waar zij

met haar kennis, creativiteit en energie zorgt voor een dusdanige beleidsontwikkeling, teambuilding en organisatie dat GGNet Ouderen “scherp aan de wind” de juiste koers blijven varen’.

 

Alle drie collega’s waar we heel trots op mogen zijn binnen de ouderenpsychiatrie. Toch kan er maar 1 de winnaar zijn. De jury heeft de prijs uitgereikt aan Sanne Wassink-Vossen. Gefeliciteerd Sanne!

De NKOP award is ook dit jaar weer ontworpen door Babke Moele