Dit doen we samen met de landelijke overheid, gemeenten, instellingen en maatschappelijke organisaties zoals cliënt- en familieorganisaties. Zij kunnen bij ons terecht om kennis te delen en toe te passen, voor onderzoek en advies. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.
Meedoen
Mensen met (ernstige) psychische aandoeningen willen meedoen in de samenleving. In de praktijk heeft 20% betaald werk en werkt 40% als vrijwilliger, blijkt uit ons panel Psychisch Gezien. Daarom zetten we ons in voor (arbeids)participatie, het verminderen van stigma en vergroten van sociale inclusie.
Meedoen met een psychische aandoening
Infographic Wat doe je tegen stigma?
Empowerment
Een psychische kwetsbaarheid heeft ingrijpende gevolgen voor de identiteit, het zelfbeeld en de sociale relaties van mensen. We doen daar onderzoek naar en ontwikkelen programma’s en interventies om herstel van ontwrichtende ervaringen en zelfregie te bevorderen. Daarbij hebben we ook aandacht voor de rol van ervaringsdeskundingen en naasten.
Ambulantisering
Gemeenten en zorgverzekeraars kunnen bij ons terecht met hun vraagstukken over ambulantisering, nu een groeiend deel van de ongeveer 216.000 mensen met ernstige psychische aandoeningen op zichzelf woont met zorg aan huis. Met de Monitor Ambulantisering geven we een actueel beeld van de beddenafbouw in de ggz en de effecten daarvan.
Uitgelicht

Kracht van samenwerking
Betere zorg bij complexe problematiek
Verschillende ggz-teams en instellingen die gespecialiseerde zorg leveren, hebben zich verenigd in samenwerkingsverbanden die door het Trimbos-instituut worden ondersteund:
- Het LEDD, het Landelijk Expertisecentrum Dubbele Diagnose, ondersteunt instellingen die cliënten gelijktijdig behandelen voor zowel psychiatrische als verslavingsproblemen
- In KIB Nederland zijn de zes Klinieken voor Intensieve Behandeling verenigd
- In TRTC Nederland werken vijf Top Referente Trauma Centra samen

Onderzoek in gemeente
Medische heroïne behandeling (MHB)
Hoe verder met de medische heroïne behandeling? Die vraag onderzochten we in opdracht van de gemeente Nijmegen. Aanleiding is dat er overduidelijk gezondheidswinst wordt behaald en tal van besparingen. Maar hoe toekomstbestendig is de behandeling nu het aantal opiaatverslaafden al jaren afneemt?

Mystery Guest onderzoek
Toegang maatschappelijke opvang
In geval van nood moeten mensen kunnen terugvallen op een plek in de daklozenopvang. Om te toetsen of de maatschappelijke opvang voldoet aan de landelijke toegankelijkheidseisen, zijn locaties in 43 centrumgemeenten bezocht door ervaringsdeskundige mystery guests.

Evaluatieonderzoek
Impact resourcegroepen
In hoeverre zijn resourcegroepen (een door de cliënt samengesteld netwerk van formele en informele ondersteuners) van toegevoegde waarde op door de ggz samengestelde FACT-teams? Die vraag beantwoorden we met een landelijke onderzoek waarbij we de effectiviteit, de kosten en de implementatie van de resourcegroep-methodiek evalueren en vergelijken met gebruikelijke FACT-zorg.

Actieonderzoek
Evaluatie Mental Health First Aid
Een MHFA-cursus blijkt burgers in Australië beter in staat te stellen mensen met psychisch leed te herkennen, hen te benaderen, te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp. We onderzoeken de bruikbaarheid van de cursus in Nederland en op welke punten de cursus moet worden aangepast om aan te sluiten bij de Nederlandse situatie.

Implementatieonderzoek
Empowerment in de wijk
Hoe kun je zelfregie en empowerment van wijkbewoners met psychosociale problemen ondersteunen? Om deze vraag te beantwoorden hebben we in zes gemeenten de samenwerking tussen ervaringsdeskundigen en sociaal werkers geïmplementeerd en geëvalueerd. Dit leverde een praktische handreiking op. Dit project won de tweede prijs van het Bert Huiskamp Agis Innovatiefonds.
Relevante dossiers
Nieuws

GGZ partners lanceren kieswijzer geestelijke gezondheidszorg
25 januari 2021 - ..

Participatie en inclusie van mensen met ernstige psychische problematiek raakt verder achter
14 januari 2021 - ..
Volg ontwikkelingen rond zorg en particpatie
Ontvang ongeveer 1x per twee weken nieuws, blogs, publicaties en activiteiten over zorg en participatie in uw mailbox.
Blogs
- Stigma op verslaving verminderen. Kan dat?
- 1 december 2020 - ..
- Hoe creƫren we meer begrip voor psychische problemen?
- 11 september 2020 - ..