Integraal werken aan welbevinden in het middelbaar beroep...

Werk je in het middelbaar beroepsonderwijs als Gezonde School-adviseur, gedragswetenschapper (zoals schoolpsycholoog), Gezonde School-coördinator, zorg-/ondersteuningscoördinator, LOB-coördinator, teamleider of studieloopbaanbegeleider? Welbevinden op School helpt je snel op weg om vanuit een duurzame visie te werken aan welbevinden, samen met anderen in en om de school. Met kennis en praktische handvatten die hun basis hebben in wetenschappelijk onderzoek.  

Waarom is integraal werken zo belangrijk? Hier vind je inzichten uit onderzoek op een rij. In dit rapport lees je meer over werken aan welbevinden op het mbo Entree en niveau 2. 

Vragen?

Ines Roessink

Adviseur/projectleider Gelijke Kansen op Gezond Opgroeien

Profiel en contact

Blijf op de hoogte

Volg alle ontwikkelingen en activiteiten via onze mails

Meld je aan

Aan de slag

Hoe werk je blijvend aan welbevinden op een manier die past bij jouw schoollocatie? Dat lees je in dit stappenplan. De stappen komen overeen met de stappen van de Gezonde School-aanpak, maar dan specifiek op het thema welbevinden. In het stappenplan staat uitgelegd hoe je toewerkt naar een gestructureerde aanpak, via de volgende stappen: 

  1. Stel een kernteam samen 
  2. Breng de huidige situatie in kaart, bijvoorbeeld met deze checklist of themascan 
  3. Herijk of ontwikkel een visie op welbevinden en leren, bijvoorbeeld met deze werkvormen 
  4. Kies doelen  
  5. Maak een plan, voorbeelden van activiteiten vind je in deze inspiratiekaart 
  6. Voer het plan uit 
  7. Kijk terug en blik vooruit 

Veilig en inclusief schoolklimaat 
Het begint bij een veilig en inclusief schoolklimaat dat een fysiek, emotioneel en sociaal veilige basis biedt voor studenten en medewerkers. Lees hier hoe je dit samen creëert.  

Inspiratie uit de praktijk

Inspiratiekaart: Tips, tools en voorbeelden uit de praktijk

Video: voorbeeld schoolbreed werken uit de praktijk

Praktijkvoorbeeld: Hoe creëer je begrip voor elkaars standpunt op school?

Hulp en ondersteuning

Welbevinden op School biedt trainingen en workshops aan over integraal werken aan welbevinden. Deze trainingen en workshops zijn voor professionals binnen en buiten de school, zoals teamleiders, Gezonde School-coördinatoren, zorg-/ondersteuningscoördinatoren, LOB-coördinatoren, studieloopbaanbegeleiders, Gezonde School-adviseurs en gedragswetenschappers (zoals schoolpsychologen). Het doel is om deze professionals te helpen zich bekwaam te voelen, zodat zij zelfstandig aan de slag kunnen met welbevinden op hun school of de scholen die zij ondersteunen.  

Wil je meer weten over ons aanbod? Kijk dan hier voor meer informatie. Of stuur een mail naar welbevinden@trimbos.nl. 

Gezondheidsverschillen verkleinen

Welbevinden op School is een samenwerking van het Trimbos-instituut en Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen. Pharos heeft als missie om gezondheidsverschillen terug te dringen, zodat iedereen de kans heeft om even lang en gelukkig te leven. Die missie streeft Pharos, samen met Trimbos, ook na binnen Welbevinden op School, specifiek gericht op jongeren met een verhoogd risico op sociaaleconomische gezondheidsverschillen. 

Werken aan welbevinden en kansengelijkheid

Pharos logo

De Gezonde School-aanpak

Welbevinden op School is kennispartner van Gezonde School. Gezonde School brengt de kennis van Welbevinden op School met de Gezonde School-aanpak in de praktijk. De aanpak helpt scholen om structureel bij te dragen aan een goede gezondheid van leerlingen en medewerkers. Scholen die werken met de aanpak kiezen zelf met welke gezondheidsthema’s ze aan de slag gaan - welbevinden is één van de thema’s. 

Werken aan welbevinden via de Gezonde School-aanpak

gezonde school logo