Jongeren ontwikkelen zich het beste als het goed met ze gaat. Als hun mentale gezondheid goed is, ze zichzelf kunnen zijn en ze gezond en veilig volwassen worden in een kansrijke omgeving. Kortom: als zij een hoge mate van welbevinden ervaren. Als mbo-docent of andere professional in het middelbaar beroepsonderwijs ben je daarbij van grote betekenis. Wil je met jouw team werken aan het welbevinden van mbo-studenten? Op deze pagina vind je wat je nodig hebt.
Mbo-studenten brengen een groot deel van hun tijd door op school of hun leerwerkplek. Studeren en leren in de praktijk lukt het beste als je je goed voelt, en omgekeerd helpt goed onderwijs jongeren om beter in hun vel te zitten. Het is dus cruciaal dat mbo-instellingen en leerbedrijven een veilige omgeving bieden, waarin naast studieprestaties een goed welbevinden voorop staat. Welbevinden op School is er voor mbo-scholen die het welbevinden van hun studenten structureel willen bevorderen, en voor hun externe partners.
Werk je in het mbo, bijvoorbeeld als zorgcoördinator, bestuurder of docent burgerschap, stagebegeleider, slb'er of schoolpsycholoog? Welbevinden op School helpt je snel op weg om vanuit een duurzame visie te werken aan welbevinden, samen met anderen in en om jouw instelling. Met kennis en praktische handvatten die hun basis hebben in wetenschappelijk onderzoek.
Vragen?

Verhalen uit de praktijk
Ga op jouw school aan de slag
Duurzaam investeren in welbevinden
Deze praktijkkaart biedt praktische handvatten om (opnieuw) overzicht te krijgen over wat de school al doet op het gebied van welbevinden en wat anders of beter kan, op een duurzame manier. De praktijkkaart is gemaakt voor primair en voortgezet onderwijs, maar is ook bruikbaar in het mbo.
Checklist Welbevinden op het mbo
Wil je meer aandacht voor welbevinden op jouw mbo-instelling? Gebruik dan deze checklist om jullie beginsituatie systematisch in kaart te brengen. Wat gaat er goed op school/de opleiding? Wat verdient meer aandacht? Is er voldoende aandacht voor gelijke kansen? En wat heeft prioriteit?
Houd deze pagina in de gaten
Welbevinden op School vult deze pagina binnenkort aan met meer praktische handvatten, kennis en tools voor mbo-scholen.
Gezondheidsverschillen verkleinen
Welbevinden op School is een samenwerking van het Trimbos-instituut en expertisecentrum Pharos. Pharos heeft als missie om gezondheidsverschillen terug te dringen, zodat iedereen de kans heeft om even lang en gelukkig te leven. Die missie streeft Pharos ook na binnen Welbevinden op School, specifiek gericht op jongeren met een verhoogd risico op sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Werken aan welbevinden en kansengelijkheid

De Gezonde School-aanpak
Welbevinden op School is kennispartner van Gezonde School. Gezonde School brengt de kennis van Welbevinden op School met de Gezonde School-aanpak in de praktijk. De aanpak helpt scholen om structureel bij te dragen aan een goede gezondheid van leerlingen en medewerkers. Scholen die werken met de aanpak kiezen zelf met welke gezondheidsthema’s ze aan de slag gaan - welbevinden is daar één van.
Werken aan welbevinden via de Gezonde School-aanpak

Meer aanbod en informatie
Meer (kennis)aanbod
- Verkenning Welbevinden in het mbo entree en niveau 2
- NJi: Mbo-student centraal. Samenwerken voor een succesvolle en kansrijke toekomst
- NJi: Succesvolle aanpakken mbo-studenten in kwetsbare posities
- Helder op School: preventieprogramma voor het onderwijs, gericht op roken, alcohol- en drugsgebruik
- Dossier: Mentale gezondheid van de jeugd - Expertisecentrum Mentale Gezondheid
- Studenten noemen opstapeling van onzekerheden als bron voor prestatiedruk
- Geluk onder druk? Onderzoek naar mentaal welzijn jongeren
- Dossier: Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen
- Mentaal vitaal: voor iedereen die meer wil weten over mentale gezondheid
Meer informatie over Welbevinden op school voor...
Verdieping en achtergronden
Wat is Welbevinden op School? Wie werken er binnen Welbevinden op School samen? En aan welke doelen werken we met elkaar?