NIX18 tools voor (sport)verenigingen

nix18voorprofs logo nix18

Verenigingen en sportclubs zijn bij uitstek een plek waar jongeren samen komen. Een essentiële omgeving dus om aandacht te hebben voor de norm 'niet drinken en roken tot 18 jaar'. Op deze pagina zijn tools voor (sport)verenigingen te vinden.

Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines

In de Infosheet Verantwoord alcoholbeleid in sportkantines heeft het Expertisecentrum Alcohol tips en voorbeelden op een rij gezet hoe u aan de slag kunt gaan met een verantwoord alcoholbeleid in sportkantines. Op de website van het Expertisecentrum Alcohol vind u tevens dossier Alcohol en sport. In dit dossier wordt de relatie tussen alcohol(gebruik) en sport besproken, de wetten en afspraken over alcoholreclame en alcoholbeelden in de sport.

Product image

Infosheet alcoholbeleid in sportkantines

Hoe ga je hiermee aan de slag ... Bekijk dit product

Wel zo sportief

Sport is het leukst als iedereen sportief is. Binnen de lijnen van het veld, maar ook in de kantine. Nog steeds kunnen 4 op de 5 jongeren onder de 18 alcohol krijgen in de sportkantine. Tijd voor verandering. Laten we de lijnen van het veld doortrekken naar de kantine en ons committeren aan de afspraak van NIX. Gebruik de kleurrijke NIX18 materialen om te laten zien dat jullie een club van NIX zijn. Zo weten sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers dat er geen alcohol onder de 18 wordt geschonken of doorgegeven.

Aanpak voor carnavalsoptochten

De Gemeente Nuth heeft met Mondriaan Preventie een verbeterde aanpak voor de carnavalsoptochten ontwikkeld. Inclusief plan van aanpak, voorwaarden voor een carnavalsoptocht, tips voor verenigingen om te bespreken met deelnemers aan de optocht en informatie van de gemeente.

E-learnings

Verantwoord alcoholschenken in sportkantines

De e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ leert barmedewerkers in sportkantines hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen en welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking.

e-learning

Verantwoord alcoholschenken in verenigingen

De e-learning ‘Verantwoord alcohol schenken’ leert barmedewerkers in studentenverenigingen hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen en welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking.

e-learning

Leeftijdscheckers

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het checken van de leeftijd vaak een lastig onderdeel. Om hen daarbij te ondersteunen kan gebruikt gemaakt worden van onderstaande leeftijdscheckers.

Check4ID app

De Check4ID app van ScanID maakt van je telefoon een leeftijdschecker. Deze app maakt het mogelijk om snel leeftijden te checken en is daarom geschikt voor (grotere) evenementen. Het is nu mogelijk om de app (vóór 1 januari 2025) gratis te proberen.

Wil je hier gebruik van maken?
Stuur dan een mail naar NIX18voorprofs@trimbos.nl en geef aan waarvoor en wanneer je de app wil gebruiken. Je ontvangt dan een code om de app te installeren op je telefoon. Het gebruik evalueren we door middel van een vragenlijst.

Voor deze actie is een flyer beschikbaar die je kan achterlaten op locatie of digitaal versturen. Daarnaast kan de poster of sticker helpen bij het informeren over het gebruik van de app. Via de mail kun je laten weten of je hardcopy exemplaren wil ontvangen. De printversie van de flyer en poster vind je hier.

Een voorbeeld van hoe de Scan ID app er uit ziet

Papieren leeftijdschecker van NIX

Op de papieren leeftijdschecker is eenvoudig de datum af te lezen die minimaal nodig is voor de verkoop van alcohol en/of tabak. De kalender is gemaakt met het oog op een ‘natte’ baromgeving en  is voorzien van tips voor de leeftijdscheck. De NIX18 leeftijdschecker is voor een langere periode in te zetten en bruikbaar tot en met het jaar 2029.

Product image

Leeftijdschecker van NIX

Heeft de koper de juiste leeft... Bekijk dit product
nix18voorprofs logo nix18