NIX18 tools voor ouders

nix18voorprofs logo nix18

Ouders hebben een belangrijke rol en voorbeeldfunctie om de norm 'niet drinken en roken tot 18 jaar' te versterken. Op deze pagina vindt u goede redenen voor NIX18, handige tips en tools en meer informatie voor ouders.

Algemene materialen

Vragen van ouders

Waarom NIX voor je 18de? Bekijk het antwoord op deze vraag en de antwoorden op andere vragen van ouders.

Vraag & antwoord

Tips voor ouders

Praten en regels stellen: dat helpt te voorkomen dat je kind met roken en drinken begint. Of om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe doe je dat?

Tips

'Help een puber in huis!'

Nog geen jaar geleden was je kind nog lief, meegaand en enthousiast en nu heb je een chagrijnig, passief en bozig type in huis. Welkom in de puberteit!

Artikel

Vijf goede redenen voor NIX18

De leeftijdsgrens van 18 jaar is er niet voor niks en is er om de gezondheid van jongeren te beschermen.

Redenen voor NIX18
Product image

Alcohol en opvoeding

Folder voor ouders Bekijk dit product

Websites & Facebook

Alcohol en het puberbrein

Neuropsycholoog Erik Scherder legt op basis van drie vragen uit wat alcohol doet in de hersenen van jongeren. De hoogleraar neuropsychologie vertelt dat met name de grijze stof, ofwel de hersengebieden, te lijden lijken te hebben onder alcohol gebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kleine hersenen die niet alleen belangrijk zijn voor de motoriek, maar ook voor cognitie, geheugen en uitvoerende functies.

Verder vertelt hij dat in de puberteit de prefrontale contex nog niet helemaal ontwikkeld is, en dat pubers dus eigenlijk de rem missen op hun soms impulsieve of risicovolle gedrag. Hij roept ouders daarom op om deze rem te zijn voor hun kinderen en duidelijk een grens aan te geven.

Tenslotte legt hij uit dat als de hersenen de kans krijgen om zo optimaal mogelijk, dus zonder alcohol, te ontwikkelen zij bouwen aan een zogenaamd cognitieve reserve. Een hoog cognitief reserve zorgt voor 5-6 jaar langere bescherming tegen het ontstaan van ouderdomsziekten, zoals dementie en Parkinson.

De compilatievideo of de losse fragmenten kunnen gebruikt worden in voorlichtingsactiviteiten richting ouders.

Quiz, spel en video's

NIX18 Quiz voor ouders

Veelvoorkomende misvattingen van ouders rondom opvoeden spelen de hoofdrol in deze NIX18 quiz. De digitale quiz staat op het platform Kahoot! en is ontwikkeld voor ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 15 – 17 jaar. De quiz kan gespeeld worden met een groep deelnemers, bijvoorbeeld in een ouderavondsetting op school. Middels prikkelende stellingen over opvoeding en de ouder-kindrelatie worden de thema’s alcohol en roken bespreekbaar gemaakt. Bovendien zwengelt het de discussie over opvoeding en de sociale norm van NIX18 aan. Deelnemers gaan naar huis met de juiste feiten over NIX18, misvattingen krijgen geen kans meer.

Hoe gaat het in zijn werk?

De discussieleider stelt een vraag en de deelnemers antwoorden via hun smartphone of tablet. Er is direct te zien welke antwoorden het meest/minst gegeven zijn door de deelnemers, waardoor de norm van de groep inzichtelijk wordt. Dit nodigt uit tot een discussie en biedt ook alle gelegenheid om achtergrondinformatie en feiten over te dragen.

NIX18 spel 'Ik denk dat jij..'

Als ouder heb je meer invloed op het gedrag van je kind dan je misschien denkt. Ook als ouder met oudere pubers kun je het drink- en rookgedrag van je kind beïnvloeden. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Door er open over te praten, blijf je met elkaar in contact over het onderwerp. Het NIX18 spel samen spelen is een leuke manier om dit te doen en een mooi moment om afspraken te maken.

spel

Magazine en boeken

Blad van NIX

Heb je als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van je kind? Het Blad van NIX is in samenwerking met het populairwetenschappelijk tijdschrift Quest tot stand gekomen en ligt nu in de winkels. Een blad boordevol tips en tricks voor ouders met pubers.

Tijdschrift

Pubers en Uitgaan

De kicks, de risico's en de uitdagingen voor opvoeders. Een boek over 'uitgaansopvoeding'. Als je als ouder begrijpt welke leuke en minder leuke uitdagingen het nachtleven met zich meebrengt, ben je beter in staat je kind te begeleiden in deze nieuwe fase. Ninette van Hasselt, programmahoofd Alcohol, schreef dit boek op persoonlijke titel, met de kennis en ervaring van het Trimbos-instituut.

boek

De alcoholvrije puber: praktische gids

Wat is de juiste balans tussen vrijheid en bescherming? Trek je je iets aan van de mening van andere ouders? Hoe weet je zeker dat je kind niet drinkt? Dit boek van de oprichters van de alcoholpoli, Nico van der Lely en Mireille Visser, is een praktische gids met tips en trucs, beknopte achtergrondinformatie.

boek
nix18voorprofs logo nix18