NIX18 tools voor ouders

nix18voorprofs logo nix18

NIX18 is de campagne waarmee het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil versterken dat niet drinken en roken tot je 18e normaal is. Op deze pagina vindt u tips, tools en informatie voor ouders.

Neem contact op

Heeft u vragen, tips of opmerkingen? Laat dan gerust een bericht achter.

Waarom NIX voor je 18de?

Na hun achttiende verjaardag worden jongeren in staat geacht om zelfstandig beslissingen over hun gezondheid te kunnen nemen. Voor die tijd helpt het als ouders duidelijk zijn over niet roken en niet drinken. Als ouders in gesprek met hun kind blijven, regels stellen en het goede voorbeeld geven, neemt de kans dat hun kinderen beginnen met roken of drinken af. Gelukkig maar, want alcohol en tabak zijn extra schadelijk tijdens de groei. Het brein ontwikkelt zich tot gemiddeld het 25ste levensjaar. Roken en drinken kan die ontwikkeling beïnvloeden. Bij mensen die al jong regelmatig drinken, is de kans op verslaving op latere leeftijd groter. Ook raken jongeren veel sneller verslaafd aan nicotine. En hoe eerder verslaafd, des te meer sigaretten ze op latere leeftijd per dag roken. Dan is het nog lastiger om te stoppen. Als je voor je achttiende niet rookt, dan is de kans dat je nooit begint groter.

5 redenen voor NIX18

Alcohol en het puberbrein

Neuropsycholoog Erik Scherder legt op basis van drie vragen uit wat alcohol doet in de hersenen van jongeren. De hoogleraar neuropsychologie vertelt dat met name de grijze stof, ofwel de hersengebieden, te lijden lijken te hebben onder alcohol gebruik. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kleine hersenen die niet alleen belangrijk zijn voor de mototiek, maar ook voor cognitie, geheugen en uitvoerende functies.

Verder vertelt hij dat in de puberteit de prefrontale contex nog niet helemaal ontwikkeld is, en dat pubers dus eigenlijk de rem missen op hun soms impulsieve of risicovolle gedrag. Hij roept ouders daarom op om deze rem te zijn voor hun kinderen en duidelijk een grens aan te geven.

Tenslotte legt hij uit dat als de hersenen de kans krijgen om zo optimaal mogelijk, dus zonder alcohol, te ontwikkelen zij bouwen aan een zogenaamd cognitieve reserve. Een hoog cognitief reserve zorgt voor 5-6 jaar langere bescherming tegen het ontstaan van ouderdomsziekten, zoals dementie en Parkinson.

De compilatievideo of de losse fragmenten kunnen gebruikt worden in voorlichtingsactiviteiten richting ouders.

Praten en regels stellen

Praten en regels stellen: dat helpt te voorkomen dat je kind met roken en drinken begint. Of om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Hoe doe je dat? De 7 tips van het magazine 'Blad van NIX' helpen u op weg.

NIX18 spel 'Ik denk dat jij..'

Als ouder heb je meer invloed op het gedrag van je kind dan je misschien denkt. Ook als ouder met oudere pubers kun je het drink- en rookgedrag van je kind beïnvloeden. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Door er open over te praten, blijf je met elkaar in contact over het onderwerp. Het NIX18 spel samen spelen is een leuke manier om dit te doen en een mooi moment om afspraken te maken.

spel
Product image

Opvoeding en middelengebruik

Het effect van verschillende o... Bekijk dit product
Product image

Alcohol en opvoeding

Folder voor ouders Bekijk dit product

De alcoholchallenge: jongeren vs ouders!

De gemeente Beekdaelen heeft in 2021 samen met Mondriaan (verslavings)preventie en Fontys Hogeschool een challenge ontwikkeld, waarbij jongeren van 12-14 jaar strijden tegen hun ouders over hun alcoholkennis. Het doel is op een speelse en laagdrempelige manier meer te weten te komen over alcohol. Daarnaast worden ouders gestimuleerd om het gesprek over alcohol aan te gaan met hun kind. In dit draaiboek staat de alcoholchallege uitgebreid beschreven. Het draaiboek bevat instructies voor het voorbereiden van de challenge en voor het uitvoeren van de challenge. Ook wordt er apart aandacht besteed aan de challege uitvoeren in corona-tijd. Wilt u meer weten over de alcoholchallege? Neem contact op met Arthur Kleisterlee via a.kleisterlee@mondriaan.eu.

spel

Feestjes en uitgaan

Tips voor een tof (examen)feest zonder kater!

Na een spannende examenperiode kunnen examenfeestjes niet ontbreken. Sommige jongeren zijn in hun examenperiode net oud genoeg om te mogen drinken. Maar hoe zorg je er samen met je kind voor dat het een verantwoord en leuk feest wordt? Mondriaan Preventie geeft tips.

Wat je als ouder niet wil is dat jongeren op zo’n feest…

…ziek worden van de alcohol;
…dronken worden en vallen (zich bezeren, iets kapot maken);
…in slaap vallen;
…niet meer weten wat ze doen;
…een jonger broertje of zusje alcohol gaan geven;
…gênante foto’s van elkaar maken en die delen via social media;
…of een ongeluk krijgen als ze ’s nachts slingerend naar huis fietsen.

Product image

Inspiratiesheet alcoholvrij en NIX18

Bekijk dit product

Happy Drinks bar

Dazzling Cocktails heeft een oude vintage Piaggio omgebouwd tot een unieke mobiele Happy Drinks-bar. De Happy Drinks Piaggio inzetten op uw op evenement of festivals?

Alcoholvrije bar

Wat schenk je op een feestje?

Als je kind een feestje wil geven, dringt zich vroeg of laat de vraag op: mag daar alcohol bij? Wat kun je als ouder dan het beste beslissen?

beslisschema

Happy Drinks receptenboek

Om een feestelijk alternatief te bieden voor drankjes met alcohol.

Recepten

Handige tips en tools

NIX18 quiz voor ouders

Veelvoorkomende misvattingen van ouders rondom opvoeden en NIX18 spelen de hoofdrol in de nu beschikbare NIX18 quiz. Deze digitale quiz staat op het platform Kahoot! en is ontwikkeld voor ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 15 – 17 jaar. De quiz kan gespeeld worden met een groep deelnemers, bijvoorbeeld in een ouderavondsetting op school. Middels prikkelende stellingen over opvoeding en de ouder-kindrelatie worden de thema’s alcohol en roken bespreekbaar gemaakt. Bovendien zwengelt het de discussie over opvoeding en de sociale norm van NIX18 aan. Deelnemers gaan naar huis met de juiste feiten over NIX18, misvattingen krijgen geen kans meer.

Hoe gaat het in zijn werk?

De discussieleider stelt een vraag en de deelnemers antwoorden via hun smartphone of tablet. Er is direct te zien welke antwoorden het meest/minst gegeven zijn door de deelnemers, waardoor de norm van de groep inzichtelijk wordt. Dit nodigt uit tot een discussie en biedt ook alle gelegenheid om achtergrondinformatie en feiten over te dragen. De quiz is nu kosteloos via Kahoot! beschikbaar.

> Download de quiz-handleiding
> Download de alternatieve PowerPoint

'Help een puber in huis!'

Hoe kan het? Nog geen jaar geleden was je kind nog lief, meegaand en enthousiast en nu heb je een chagrijnig, passief en bozig type in huis. Welkom in de puberteit!

Artikel

Pubers en Uitgaan

De kicks, de risico's en de uitdagingen voor opvoeders. Een boek over 'uitgaansopvoeding'. Als je als ouder begrijpt welke leuke en minder leuke uitdagingen het nachtleven met zich meebrengt, ben je beter in staat je kind te begeleiden in deze fase van ontdekking en verandering. Ninette van Hasselt, programmahoofd Jongeren en Riskant Gedrag, schreef dit boek op persoonlijke titel, met de kennis en ervaring van het Trimbos-instituut.

boek

Blad van NIX

Heb je als ouder nog invloed op het rook- en drinkgedrag van je kind? Het Blad van NIX is in samenwerking met het populairwetenschappelijk tijdschrift Quest tot stand gekomen en ligt nu in de winkels. Een blad boordevol tips en tricks voor ouders met pubers.

Tijdschrift

De alcoholvrije puber: een praktische gids

Wat is de juiste balans tussen vrijheid en bescherming? Trek je je iets aan van de mening van andere ouders? Hoe weet je zeker dat je kind niet drinkt? Dit boek van de oprichters van de alcoholpoli, Nico van der Lely en Mireille Visser, is een praktische gids met tips en trucs, beknopte achtergrondinformatie.

boek

Digitale Ouderavond Middelengebruik

(2020) Jellinek Utrecht verzorgt regelmatig ouderavonden over middelengebruik. Om het ouders makkelijker te maken en om die ouders te bereiken die niet naar de 'fysieke' ouderavonden komen, hebben zij ook een digitale ouderavond beschikbaar gesteld, die onlangs vernieuwd is. Er komen (regionale) experts aan het woord over onderwerpen als opvoeding, puberhersenen, gamen. U kunt de filmpjes kiezen die u interessant vindt en eventueel aanvullen met filmpjes van plaatselijke experts.

Ouderavond

Websites & Facebook

Brochure voor ouders over Jongeren en experimenteergedrag

Het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut ontwikkelden in 2020 in het kader van de pilot met het IJslandse preventiemodel een brochure voor ouders van tieners. De brochure bevat informatie over alcoholgebruik en roken, maar ook over slaap, schermtijd en andere onderwerpen die van invloed zijn op het ontstaan van risicogedrag. De beschermende rol die ouders hebben als het gaat om voorkomen van middelengebruik door jongeren is één van de cruciale bouwstenen van het IJslandse preventiemodel.

De brochure is in eerste instantie ontwikkeld voor de zes gemeenten die deelnemen aan de pilot. De pilotgemeenten gebruiken deze brochure om de ouders informatie en tips te geven hoe ze met deze thema’s om kunnen gaan. De brochure bevat invulvelden waar de gemeenten hun lokale cijfers en informatie in kunnen zetten. Zo is deze brochure helemaal op maat te maken voor de lokale situatie.

Tip: zelf aan de slag met deze brochure? Gebruik actuele cijfers uit betrouwbaar onderzoek over de gezondheid van jeugd, bijvoorbeeld van de GGD. Dan is het voor ouders duidelijk dat de cijfers ook betrekking hebben op hun kind.

Meer weten over de brochure of over het IJslandse model? Neem contact op via IJsland@trimbos.nl of bekijk het dossier 'Het IJslandse preventiemodel'.

Veelgestelde vragen

Campagnes ter inspiratie

Ook deze zomer NIX18 nix18voorprofs

Ook deze zomer NIX18 (2020)

Samen met een aantal beleidsmedewerkers en een communicatiemedewerker van de gemeente én een creatief ontwerper ontwikkelde Brijder Jeugd in 2020 de zomercampagne 'Ook deze zomer NIX18' voor ouders. Ester Teunen, coördinerend Preventiedeskundige bij Brijder Jeugd Noord-Holland is de drijvende kracht achter deze jaarlijks terugkerende zomercampagne. Een paar vragen voor Ester:

Hoe en met wie ontwikkelen jullie deze zomercampagne?
"Dit doen we altijd samen met een communicatie- en een paar beleidsmedewerkers van de gemeente. Daarnaast huren we een bureau (Taha Chebli) in voor het creatieve ontwerp en sparren we met collega’s uit ander regio’s. Met een klein team van mensen bedenken we dus wat we willen maken voor ouders en vervolgens gaat Taha Chebli aan de slag met een ontwerp voor de advertorial. Dit wordt per gemeente op maat gemaakt. Van het samen nadenken en uitwerken van een concreet product en snel kunnen schakelen met elkaar en daarna het resultaat zien; daar krijg ik echt energie van!"

Hoe wordt de campagne verspreid en welke doelgroepen worden daarbij betrokken?
"We verspreiden de advertorial via de verschillende regionale weekbladen en online via het Facebook kanaal van Brijder Jeugd (getarget) en de eigen Social Media kanalen van de gemeentes. Daarnaast zorgt de preventiedeskundige die werkzaam is in de regio en contact heeft met scholen dat de campagne daar wordt uitgezet (bijvoorbeeld in de nieuwsbrief van school)."

Heb je tips voor andere regio’s?
"Voor ons werkt het heel goed om een campagne samen met beleidsmedewerkers uit de gemeentes te ontwikkelen. Daarnaast stemmen we ook altijd af met de wethouders, zodat de campagne echt goed gedragen en ondersteund wordt door de gemeente. Ons inziens is het belangrijk om aandacht aan NIX18 te (blijven) geven. Dus vaak laten terugkomen!"

EnVederNIX

(2021) Nu er weer meer mag is het belangrijk om ouders eraan te herinneren dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken met hun kinderen. In de materialen komt naar voren wat er allemaal wél weer mag en kan. Maar dan met de toevoeging En Verder NIX, omdat alcohol daar geen onderdeel van hoeft te zijn. Er zijn nu materialen beschikbaar voor 'kerst', 'oud&nieuw', 'vakantie', 'kermis', 'festival' en 'zomer'.

Landerelijke campagne

ZIen Drinken Doet Drinken

(2021) De campagne Zien drinken, doet drinken is gestart met een landelijke Alcoholactieweek. Het doel van de campagne is om ouders en andere volwassenen bewust te maken van de invloed die zij met hun drinkgedrag hebben op de beeldvorming van alcohol en het latere drinkgedrag van kinderen. De campagne is een initiatief van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN). In het hele land wordt er aandacht besteed aan deze campagne door de verschillende reguliere instellingen voor verslavingszorg en de GGD'en. Zij hebben beschikking tot het campagnemateriaal.

Landelijke campagne

Alcoholvrij, toch schadelijk voor kind

(2018) Lekker zoet en stoer. Het drinken van een flesje Radler 0.0 wordt steeds populairder, ook bij kinderen. Een zorgelijke ontwikkeling vindt de GGD Noord- en Oost Gelderland, want kinderen leren zo dat bier drinken erbij hoort. Bij schoolbezoeken merkt de GGD dat steeds meer kinderen in de hoogste groepen van de basisschool dit al drinken en dat blijkt ook uit de gezondheidsmonitor. Anne van Beek van de GGD snapt wel waarom het drankje zo geliefd is bij kinderen: 'het is lekker zoet, smaakt een beetje naar limonade en tegelijkertijd ziet het er wel stoer uit, in zo'n bierflesje.' Maar waarom is het dan niet verstandig om kinderen een flesje Radler te geven?

Regionale campagne
nix18voorprofs logo nix18