NIXzonderID materialen

nix18voorprofs logo nix18

Met de slogan 'Hoe show jij je ID?' sporen we jongeren aan om hun ID spontaan te laten zien. Ieder jaar wordt een actieperiode georganiseerd. Landelijk wordt de actie ondersteunt door materialen die u lokaal kunt inzetten.

Tijdens deze actie roepen we verkopers van alcohol, sigaretten en vapes op om de leeftijd van jongeren goed te controleren. Én vragen we jongeren om uit zichzelf hun identiteitsbewijs (ID) te laten zien. Want verkopers vinden het soms lastig of ongemakkelijk om naar het ID van jongeren te vragen.

Actieperiode: 16 tot en met 26 september 2024

De NIXzonderID actie vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 26 september 2024. Verstrekkers van alcohol en tabak worden via brancheorganisaties geattendeerd en opgeroepen om NIXzonderID materiaal te bestellen en tijdens de actieperiode te gebruiken op hun verkoopplek.

Leeftijdscheckers

Voor verstrekkers van alcohol en tabak is het checken van de leeftijd vaak een lastig onderdeel. Om hen daarbij te ondersteunen kan gebruikt gemaakt worden van onderstaande leeftijdscheckers.

Check4ID app

De Check4ID app van ScanID maakt van je telefoon een leeftijdschecker. Deze app maakt het mogelijk om snel leeftijden te checken en is daarom geschikt voor (grotere) evenementen. Het is nu mogelijk om de app (vóór 1 januari 2025) gratis te proberen.

Wil je hier gebruik van maken?
Stuur dan een mail naar NIX18voorprofs@trimbos.nl en geef aan waarvoor en wanneer je de app wil gebruiken. Je ontvangt dan een code om de app te installeren op je telefoon. Het gebruik evalueren we door middel van een vragenlijst.

Voor deze actie is een flyer beschikbaar die je kan achterlaten op locatie of digitaal versturen. Daarnaast kan de poster of sticker helpen bij het informeren over het gebruik van de app. Via de mail kun je laten weten of je hardcopy exemplaren wil ontvangen. De printversie van de flyer en poster vind je hier.

Een voorbeeld van hoe de Scan ID app er uit ziet

Papieren leeftijdschecker van NIX

Op de papieren leeftijdschecker is eenvoudig de datum af te lezen die minimaal nodig is voor de verkoop van alcohol en/of tabak. De kalender is gemaakt met het oog op een ‘natte’ baromgeving en  is voorzien van tips voor de leeftijdscheck. De NIX18 leeftijdschecker is voor een langere periode in te zetten en bruikbaar tot en met het jaar 2029.

Product image

Leeftijdschecker van NIX

Heeft de koper de juiste leeft... Bekijk dit product

Algemene materialen

Hoe show jij je ID?

Met het materiaal ‘Hoe show jij je ID?’ worden jongeren gemotiveerd om spontaan hun ID kaart te showen. Fijn, want dan hoeven kassamedewerkers in de supermarkt en horecapersoneel er niet naar te vragen. Het materiaal bestaat uit posters, stickers en tentkaarten. De posters kunnen op een prominente plek worden opgehangen. De stickers zijn bedoeld om bijvoorbeeld op kassa of bar te plakken. Hier kunnen jongeren hun ID op leggen. De tentkaart met uitklappodium werkt perfect op een tafeltje in de horeca. Ook hier kunnen jongeren hun ID kaart showen.

Materiaal

Diverse NIXzonderID logo's in verschillende formaten.

logo's

Print je eigen poster. Ook beschikbaar in Engels en Duits.

Posters

'De quiz van NIXzonderID' kan afgespeeld worden op beeldschermen.

video

NIXzonderID in onze webshop:

Ben je barvrijwilliger tijdens een dorpsfeest of in verenigingsverband? En hoe vraag je dan een bekende om zich te legitimeren? Wij weten hoe lastig dit kan zijn. Daarom zijn er gadgets ontwikkeld met verschillende slogans die behulpzaam kunnen zijn in deze situaties. Met deze gadgets wordt het voor barvrijwilligers makkelijker (en leuker) om te vragen naar de ID’s van hun gasten. Klik hier om de NIXzonderID materialen (onderzetters, buttons, polsbandjes, strijkemblemen, barmatjes en posters) te bekijken en te bestellen

PR & Communicatie materiaal

Voorbeeld persbericht waarmee u lokaal aandacht kan vragen voor de NIXzonderID actie.

Persbericht

Breng de supermarkten, horeca en sportverenigingen op de hoogte van de actie en vraag hen om mee te doen.

brief

Teksten voor LinkedIn, Instagram en andere sociale mediakanalen.

Voorbeelden social media posts

E-learning

Soms moet je nee verkopen

In deze online training van het CBL worden acht spelregels voor de verkoop van alcohol en tabak uitgelegd waaraan een kassamedewerker zich moet houden.

e-learning
nix18voorprofs logo nix18