Keuzebaas: lespakket praktijkonderwijs

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Leer docenten van het praktijkonderwijs te werken met het lespakket ‘Keuzebaas’.

Wat leert u?

 • Inhoud van het lespakket (werkboekje leerlingen, filmpjes, docentenomgeving en kwartetspel)
 • Uitvoering van de docententraining ‘Keuzebaas’
 • Inzet van interactieve werkvormen en leermaterialen (o.a. kwartet, stappenplan, challenge en filmpjes)‘

Samenvatting

‘Keuzebaas’ is een lespakket voor leerlingen van praktijkonderwijs uit leerjaar 1 en leerjaar 2. Het is een lespakket voor doeners. Het bestaat uit een lessenserie van vier lessen voor leerjaar 1 en vier lessen die zijn ontwikkeld voor leerjaar 2. De lessen bevatten verschillende interactieve werkvormen waarmee leerlingen bewust worden gemaakt van de risico’s van roken en alcohol drinken (leerjaar 1 en 2) en het gebruik van wiet en lachgas (leerjaar 2). Daarnaast wordt op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt dat middelengebruik op jonge leeftijd niet normaal is en wordt er geoefend met het maken van gezonde keuzes.

Docenten die met ‘Keuzebaas’ willen werken, worden hierin getraind door preventiewerkers van GGD’en of instellingen voor verslavingszorg in hun regio.

In de training ‘Keuzebaas voor preventiewerkers’ leert u als preventiewerker alles wat u nodig heeft om docenten te trainen in het geven van de lessen.

Het opleidingsaanbod van Helder op School voor preventiewerkers bestaat uit verschillende onderdelen:

*Als u de ‘Basismodule Trainingsvaardigheden’ of vóór 1 maart 2022 een Train-de-Trainer bij Helder op School hebt gevolgd kunt u deelnemen aan de online modules per lespakket.

Vragen? Neem contact op met Hanneke Katsis.

Behoort u tot de doelgroep?

U werkt als preventiewerker bij een GGD of bij een instelling voor verslavingszorg en bent betrokken bij de uitvoering van het preventieprogramma Helder op School in het voortgezet onderwijs. U wilt de docenten of mentoren van praktijkonderwijs gaan trainen in het werken met het preventieve lesprogramma ‘Keuzebaas: lespakket praktijkonderwijs’.

 • Preventiewerkers bij een GGD
 • Preventiewerkers van een instelling voor verslavingszorg

Vereist aanvangsniveau

 • Basiskennis alcohol en drugs
 • Trainingservaring

Leer van de experts

Het preventieprogramma Helder op School is gebaseerd op ruim 30 jaar praktijkervaring en onderzoek. De lesprogramma’s van Helder op School zijn afgestemd op leeftijd en onderwijsniveau en sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen. Helder op School heeft met een groot wetenschappelijk onderzoek naar het effect van verschillende educatiemiddelen in kaart gebracht wat werkt en voor wie.

Resultaat

Na het volgen van deze training kunt u de docenteninstructie Keuzebaas gaan geven aan mentoren of docenten van leerlingen van het praktijkonderwijs uit leerjaar 1 of 2

Certificaat

Na het volgen van de training ontvangt u een certificaat van deelname.

Programma

U leert tijdens deze training van 2 uur hoe u docenten kunt trainen om te werken met het lespakket ‘Keuzebaas’. Dit lespakket is bedoeld voor leerlingen van het praktijkonderwijs uit leerjaar 1 en leerjaar 2. Tijdens de train-de-trainer maakt u kennis met de verschillende onderdelen en materialen van het lespakket en leert u de docent te motiveren tot het adequaat uitvoeren van Keuzebaas in de klas. Na afloop van de training, ontvangt u toegang tot de digitale trainersomgeving van Keuzebaas, waarin alle materialen voor de docententraining te vinden zijn.

Over ‘Keuzebaas: lespakket praktijkonderwijs

Keuzebaas is een lespakket voor doeners. Het maakt leerlingen bewust van de risico’s van roken en alcohol drinken (leerjaar 1 en 2) en het gebruik van wiet en lachgas (leerjaar 2). Daarnaast wordt inzichtelijk gemaakt dat middelengebruik op jonge leeftijd niet normaal is en wordt er geoefend met het maken van gezonde keuzes.  Keuzebaas bestaat uit 4 lessen voor leerjaar 1 en vier lessen die zijn ontwikkeld voor leerjaar 2, van elk 40 minuten lang. Er is een werkboek voor de leerlingen en een docentenomgeving voor docenten beschikbaar. Het lespakket bevat filmpjes en de leerlingen spelen tijdens de lessen een kwartetspel.  Om ouders te informeren is een flyer gemaakt in begrijpelijke taal. Deze flyer kan uitgereikt worden tijdens reguliere contactmomenten met ouders of online worden verspreid. Voor de ouders die meer willen weten, is ook een e-zine beschikbaar, vol met verhalen, tips en weetjes voor ouders met pubers. In de ouderflyer staat een QR-code die verwijst naar het e-zine.

Keuzebaas is onderdeel van Helder op School, het preventieprogramma voor het onderwijs op het gebied van roken, alcohol, drugs en (te veel) gamen.

Werkvormen

 • Kennisoverdracht
 • (Eigen) oefensituaties
 • Reflectiemomenten
 • Video
 • Discussie
 • Kwartet

Trainer(s)

Ester Speth, wetenschappelijk medewerkers programma Jeugd.

Meer informatie

Helder op School, preventieprogramma voor (o.a.) het voortgezet onderwijs

 

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

2 uur (10.00 – 12.00 uur). Er is geen studielast naast de contacturen.

Trainingsmateriaal

Na afloop van de training krijgt u toegang tot het trainingsmateriaal in de online leeromgeving. De kosten van dit materiaal zijn bij de prijs inbegrepen.

Prijs

€ 25,00 incl. btw

Prijs inclusief trainingsmateriaal

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.