Ouders ondersteunen

Opvoeding & Uitgaan ondersteunt ouders in de opvoeding over alcohol, drugs en tabak.

De rol van ouders verandert

Als kinderen opgroeien en steeds meer tijd buitenshuis en met leeftijdsgenoten doorbrengen verandert de rol van ouders. Kinderen gaan steeds meer op eigen benen staan en de afstand met hun ouders wordt steeds groter, zeker als kinderen gaan studeren. Toch hebben ouders, zelfs in deze fase, nog steeds invloed. Ook als het gaat over gebruik van middelen, zoals alcohol en drugs.

Niet alleen wat ouders zeggen over alcohol, drugs en tabak nemen jongeren mee in hun afwegingen, ook de houding van ouders ten opzichte van deze middelen en het voorbeeldgedrag is bepalend. Evenals de afspraken die er tussen ouder en kind gemaakt worden. Ouders kennen hun kind als geen ander, waardoor zij eigenlijk het beste een 'interventie op maat' kunnen geven.

Ouders ondersteunen

Veel ouders zijn zich alleen niet bewust van de invloed die ze hebben of weten niet goed wat ze kunnen doen om middelengebruik te voorkomen. Daarnaast vinden veel ouders het niet makkelijk om met kinderen te praten over thema's als alcohol of drugs. Om ouders (en professionals) hierbij te ondersteunen zijn er verschillende Opvoeding & Uitgaan materialen beschikbaar, die via diverse kanalen kunnen worden ingezet.

Bereiken van ouders

Direct gericht op ouders is de website helderopvoeden.nl en de sociale media kanalen van Opvoeding & Uitgaan (Facebook en Instagram). Hier worden ouders op een laagdrempelige manier gevoed met relevante nieuwsberichten, feiten en opvoedtips. Met als doel het gebruik van middelen door hun kind te voorkomen of in elk geval zolang mogelijk uit te stellen.

Materiaal voor preventieprofessionals

Professionals die een ouderavond willen organiseren voor ouders van middelbare scholieren kunnen een toolbox gebruiken met daarin verschillende bouwstenen om een ouderavond op maat te maken. De toolbox bevat praktische tips, een standaard PPT presentatie en verwijzingen naar relevante video’s en folders. En een leuke gadget om uit te delen; het Opvoeding & Uitgaan kwartet. Ook kunnen ze gebruik maken van een infosheet over de effectieve elementen van middelenopvoeding, met uitleg waarom het van belang is om te investeren in de doelgroep ouders van (bijna) uitgaande jongeren.

Wat je als ouder moet weten over XTC

Wat je als ouder moet weten over lachgas