Alcohol, drugs en uitgaan

Alcohol- en drugsgebruik bij uitgaan kan de kans op (verkeers)ongevallen, geweld en seksueel riskant gedrag vergroten. Het Trimbos-instituut ondersteunt bij effectieve preventie in de horeca, bij evenementen en festivals.

Uitgaan, alcohol en drugs

Vanuit het project Uitgaan, alcohol en drugs ontwikkelt het Trimbos-instituut hulpmiddelen en trainingen voor professionals en gemeenten. Ook is er een aanpak gericht op het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen onder studenten in het hbo en wetenschappelijk onderwijs. Voor jongeren die drugs gebruiken bij het uitgaan ontwikkelen we voorlichtingsmateriaal. En we ondersteunen ouders bij uitgaansopvoeding.

Invulling geven aan het gemeentebeleid

De gemeente is de regisseur van integraal beleid op het gebied van alcohol, drugs en tabak in uitgaansgebieden. De regionale GGD of instelling voor verslavingszorg is nauw betrokken bij de inhoud en uitvoering, Het Trimbos-instituut faciliteert deze partijen met kennis en kunde.

Het project Uitgaan, alcohol en drugs is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS in het kader van 'Veilige en Gezonde Horeca en Evenementen' (VGHE). VGHE richt zich daarnaast op gemeenten.

Podcast: Propvol Preventie

Hoe ga je om met problemen door gamen, gokken, alcohol of drugs? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je ze? In de podcast Propvol Preventie gaan preventiedeskundigen Floor van Bakkum (Jellinek) en Martha de Jonge (Trimbos-instituut) met elkaar in gesprek over drugspreventie. Hoe doe je het? Wat werkt wel? En misschien nog belangrijker: wat niet? Beluister 'm hieronder:

Alcohol and Drugs

This online basic course informs you about the main effects of drugs and alcohol and which factors influence the degree of effect. You will be introduc...

Lees meer >

Uitgaan na corona

Het uitgaansleven heeft lang stilgelegen maar begint nu weer langzaam op te starten. Bij uitgaan en middelengebruik horen altijd bepaalde risico’s, maar...

Lees meer >

Corona, middelengebruik en het nieuwe uitgaan

Een relatief groot deel van het middelengebruik in Nederland vindt plaats in de uitgaanssetting. Nu het uitgaansleven zo veranderd is, brengt dit nieuwe...

Lees meer >

Trainingen en evenementen

Nieuws

Blogs