Nieuws |

Het Grote Uitgaansonderzoek 2020 aangepast van start

Het Grote Uitgaansonderzoek 2020 aangepast van start

28 april start het Grote Uitgaansonderzoek 2020. In aangepaste vorm, want sinds half maart de horeca gesloten is en alle evenementen en festivals verboden zijn, is van uitgaan natuurlijk geen sprake meer. Het doel van het grote uitgaansonderzoek is meer inzicht krijgen in de laatste trends en ontwikkelingen in het uitgaansleven en middelengebruik. Aan de vragenlijst zijn vragen toegevoegd over de situatie voor en na de coronamaatregelen.

Het is voor de derde keer dat het onderzoek wordt uitgevoerd. Uit het vorige onderzoek van 2016 weten we bijvoorbeeld dat wie xtc gebruikte tijdens het uitgaan vaak maatregelen nam om de risico’s te verkleinen. En lachgas was populair en werd vooral thuis of op feestjes gebruikt. Ook zagen we dat bijna vier op de tien frequente uitgaanders te maken kreeg met een black-out of geheugenverlies, waarbij alcohol vaak een rol speelde. Hoe is het anno 2020 gesteld met de verschillende middelen? Dat is de vraag die we willen beantwoorden met dit nieuwe onderzoek. De  vragenlijst kan tot 19 mei worden ingevuld.

Vóór en na corona

Doel van het onderzoek is het in kaart brengen van uitgaanspatronen en gebruik van alcohol, tabak en drugs en zicht krijgen op ontwikkelingen en mogelijk nieuwe middelen die gebruikt worden. We hebben input nodig van zoveel mogelijk verschillende uitgaanders: bezoekers van kroegen, clubs, poppodia, festivals maar ook huisfeesten, keten en studenten- of verenigingsfeesten.

Omdat sinds de coronamaatregelen half maart het uitgaansleven stil ligt, wordt deelnemers gevraagd om bij het invullen van de vragenlijst te denken aan uitgaan vóór het ingaan van de ‘coronamaatregelen’. Aan het einde van de vragenlijst is een extra vragensectie toegevoegd die juist gaat over deze periode.

Deelnemers maken kans op een Apple iPad, Apple AirPods Pro of een cadeaubon!

Iedereen van 16 jaar en ouder die wel eens uitgaat kan meedoen, dus ook als je geen alcohol, tabak of drugs gebruikt. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 30 minuten. Gegevens worden strikt vertrouwelijk verwerkt. Onder de deelnemers worden een Apple Ipad, Apple Airpods Pro en een bol.com cadeaubon t.w.v. €300 verloot. [De vragenlijst was tot en met 19 mei 2020 in te vullen.]

Het Grote Uitgaansonderzoek 2020 wordt, evenals het onderzoek in 2016, uitgevoerd door het Trimbos-instituut en gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Naar de vragenlijst

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter:
Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)