Nieuws |

DIMS Jaarbericht 2022: Recordaantal bezoekers bij de testservices

DIMS Jaarbericht 2020:  met name minder partydrugs getest tijdens corona

Het afgelopen jaar meldde een recordaantal bezoekers zich bij de verschillende testservices van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Ook het aantal ingeleverde drugs was hoger dan ooit.

Met 32 testlocaties verspreid over alle Nederlandse provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. Het gezamenlijke doel is om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s indien hiervan sprake is. In het jaarbericht 2022 van het DIMS kan men onder andere lezen wat de huidige stand van zaken is wat betreft de gemiddelde sterkte en zuiverheid van de meest ingeleverde drugs.

In 2022 had het DIMS een recordaantal van 18.377 bezoekers. Bijna twee derde van de ingeleverde drugs was gekocht als ecstasypil. Alhoewel er een lichte daling te zien is in de gemiddelde MDMA-dosering per pil, is een ecstasypil met gemiddeld 136 milligram nog steeds erg sterk.

’Nadat in het voorjaar van 2022 de laatste coronamaatregelen werden opgeheven kwam het uitgaansleven op gang. In vergelijking met de jaren ervoor zagen we een record aantal bezoekers bij onze DIMS-testlocaties. Met name ecstasyspillen werden weer veelvuldig ingeleverd. Bij het DIMS vinden we het belangrijk dat bezoekers, naast het testen, ook goede voorlichting van onze preventieprofessionals krijgen over de risico’s van drugsgebruik.’ – Laura Smit-Rigter, Landelijk coördinator DIMS

3-MMC

In 2022 werd de drug 3-MMC bijna drie keer zoveel ingeleverd bij het DIMS vergeleken met 2021. Twee procent van alle ingeleverde drugs was gekocht als 3-MMC. In oktober 2021 werd 3-MMC op lijst II van de Opiumwet geplaatst. In de loop van 2022 werd er steeds minder vaak 3-MMC aangetroffen in de ingeleverde poeders. In plaats van 3-MMC werd er vooral 3-CMC of 2-MMC, stoffen die op dit moment niet op de Opiumlijst staan, in de poeders gevonden.

Cocaïne

Vijf procent van alle ingeleverde drugs bij het DIMS was gekocht als cocaïne. De zuiverheid van cocaïne is al enige jaren zeer hoog, wat betekent dat er relatief weinig andere versnijdingsmiddelen in zitten. Gemiddeld was de sterkte in 2022 gestegen naar maar liefst 74%. Daarnaast bleek in 2022 de cocaïne ook minder vaak vervuild met andere psychoactieve stoffen, zoals levamisol. De gemiddelde prijs per gram betrof net zoals vorig jaar iets meer dan 50 euro.

Het DIMS Jaarbericht 2022 is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Meer informatie:

Laura Smit - Rigter
Landelijk coördinator DIMS