Monitoring drugsmarkt in Nederland: DIMS

Welke nieuwe recreatieve drugs verschijnen er op de Nederlandse markt? Dankzij een landelijk netwerk van testlocaties, meest bij instellingen voor verslavingszorg, heeft het DIMS een goed beeld van de nieuwe middelen die de Nederlandse drugsgebruiker uitprobeert. Dit geldt ook voor de kwaliteit en samenstelling van bestaande middelen.

Het DIMS-bureau is ondergebracht bij het Trimbos-instituut. Het coördineert het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Voor het DIMS verzamelen wij informatie via een landelijk netwerk van twaalf deelnemers met 32 testlocaties in Nederland.

In 2023 leverden gebruikers bij het DIMS ruim 19.000 drugsmonsters in van vooral ecstasy, cocaïne en in toenemende mate 3-MMC om te laten testen op inhoud. Het DIMS kan op deze manier goed volgen wat er in omloop is op de markt van illegale drugs, waaronder de ecstasymarkt. Voor de instellingen is dit een goede manier om in contact te komen met potentiële gebruikers en hen informatie te geven over de risico’s van drugsgebruik.

> Lees meer op drugs-test.nl

In 2022 bestaat het DIMS 30 jaar. Op deze pagina vertellen zes prominenten over de mijlpalen van het DIMS. Of lees meer over hoe drugstesten door de jaren heen veranderde.

> Geschiedenis van het DIMS

Red alert bij gevaar voor de volksgezondheid

Dankzij de monitorfunctie kan het DIMS direct waarschuwen wanneer een verontrustende stof wordt aangetroffen op de drugsmarkt waarvan het gebruik  grote risico’s vormt voor de volksgezondheid. Het netwerk van deelnemende instellingen garandeert bij zo’n situatie dat in bijna heel Nederland effectief actie kan worden ondernomen. Dat gebeurt onder andere met de Red Alert app.

> Meer over de Red Alert app

DIMS Jaarbericht

Wilt u snel inzicht krijgen in de stand van zaken op de Nederlandse markt van (party-)drugs? Voor beleidsmakers en andere geïnteresseerden publiceren wij ieder jaar het Jaarbericht. Voorbeelden van onderwerpen in het DIMS Jaarbericht zijn prijs, zuiverheid en versnijdingen van ecstasy, speed, cocaïne, LSD, ketamine en NPS.

Product image

Jaarbericht DIMS 2023

Bekijk dit product

Snel contact met het DIMS

Heeft u behoefte aan snel contact met het DIMS buiten kantooruren? Stuur een e-mail of bel (06) 5139 5407