Wat gebeurt er in Nederland rondom stoppen met roken? Er zijn verschillende initatieven om Nederland rookvrij te maken.
Nationaal Preventieakkoord
In het Nationaal Preventieakkoord staan maatregelen die moeten bijdragen aan een rookvrije samenleving. Het Preventieakkoord is een lange-termijn afspraak tussen de overheid en maatschappelijke organisaties. Lees hier meer over het Preventieakkoord.
Rookvrije Generatie
De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfonden voor Rookvrij. Het doel van de Rookvrije Generatie is dat ieder kind dat nu wordt geboren, de kans moet krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Diverse organisaties hebben zich al aangesloten als partner van de rookvrije generatie. Je leest hier meer over Rookvrije Generatie en hoe je je kunt aansluiten bij de beweging.
RookStopZorg
RookStopZorg, een initiatief van het Trimbos-instituut, heeft als doel om te zorgen dat alle zorgverleners in Nederland weten dat het gesprek over roken belangrijk is en hoe ze dat moeten voeren. Dit doet RookStopZorg onder andere door in gesprek te gaan met beroepsgroepen, aanvoerders te werven, en bijenkomsten te organiseren. Ook lanceerde RookStopZorg eind 2023 de ludieke korte film ‘Het Geheim van Dr. Smit’ om binnen de zorg aandacht te vragen voor het stoppen-met-rokenadvies.
Stoptober
Stoptober is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober waarbij rokers worden uitgedaagd om 28 dagen lang niet te roken. Duizenden mensen doen ieder jaar mee aan dit initiatief. Ook (zorg)professionals kunnen zich op verschillende manieren inzetten voor Stoptober.