GHB-aanpak gemeenten

GHB is een sterk verslavend middel. Eenmaal verslaafd is het ontzettend moeilijk om er blijvend vanaf te komen. De verslaving is hardnekkig en het risico op terugval is groot. De verslaving brengt problematiek met zich mee die veel inzet vraagt vanuit partijen als de gemeente, politie, verslavingszorg en andere hulpverlening.

Casusoverleg GHB-problematiek

Het Trimbos-instituut heeft, in samenwerking met Novadic-Kentron, Tactus Verslavingszorg, de gemeente Etten-Leur, de gemeente Twenterand en het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), een veelbelovende methode ontwikkeld. De methode helpt Nederlandse gemeenten GHB-problematiek aan te pakken. Door de inzet van een casusoverleg, specifiek gericht op GHB-problematiek, werken professionals intensief samen aan een leven zonder GHB voor hun cliënten.

Handreiking GHB-aanpak

De aanpak is omschreven in een handreiking. Met deze handreiking kunnen professionals stap voor stap aan de slag met de methode van het GHB-casusoverleg. Deze handreiking is ontwikkeld met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aan de slag

Checklist GHB-aanpak

Er is ook een checklist voor gemeentelijke projectleiders die willen werken met de aanpak GHB-problematiek voor gemeenten.

Naar de checklist

Inspiratie, advies en ondersteuning

Het Trimbos-instituut begeleidt steeds meer gemeenten in de implementatie en uitvoering van deze aanpak. Daarnaast delen we onze kennis door middel van inspiratiesessies, trainingen en als sparringpartner.

Een greep uit ons aanbod

 • Een (kosteloos) online adviesgesprek over GHB-vraagstukken in uw gemeente.
 • Een inspiratiesessie voor uw gemeente en instanties die betrokken zijn bij de GHB-problematiek waarin centraal staat hoe GHB-problematiek aangepakt kan worden en wat dit vraagt van gebruikers, hun omgeving en professionals;
 • Een training voor uw gemeente en samenwerkingspartners in het implementeren en uitvoeren van de aanpak;
 • Uw gemeente adviseren in het bereiken en activeren van gebruikers.
 • Uw gemeente ondersteunen en begeleiden bij het werken via een casusoverleg volgens de handreiking GHB-aanpak voor gemeenten - Uitvoeren van een onderzoeks- en werktraject om de aard, omvang en aanpak van de problematiek in uw gemeente in kaart te brengen (voor dit traject is een bijdrage vanuit uw gemeente nodig).
 • Structurele, langdurige begeleiding bij de implementatie en uitvoering van de aanpak (voor dit traject is een bijdrage vanuit uw gemeente nodig).

Advies voor beleidsmedewerkers gemeenten over GHB-aanpak

Gemeenten kunnen (kosteloos) bij ons terecht met vragen over de aanpak van GHB-problematiek. U kunt bij ons terecht met vragen als:

 • Wat is nodig om GHB-problematiek in een gemeente aan te pakken?
 • Met wie moet ik hierin samenwerken?
 • Wat maakt dat een specifiek op GHB-problematiek gerichte aanpak nodig is?
 • Hoe kan het Trimbos-instituut ondersteunen bij de implementatie en uitvoer van de GHB-aanpak?

Afspraak plannen

In een persoonlijke (video)gesprek van 10 - 20 minuten kunt u uw vragen en dilemma’s aan ons voorleggen. Wij delen graag onze ervaringen en kennis met u.

Elke 4e dinsdag van de maand van 9:00 - 11:00 kunt u een afspraak met ons inplannen via onderstaande link.

Afspraak plannen

Meer informatie en contact

Heeft u vragen over de aanpak of wilt u ermee aan de slag? Wij helpen u graag bij de eerste stappen om GHB-problematiek aan te pakken. 

Bekijk wat we nog meer doen voor gemeenten

Drugsbeleid: advies voor gemeenten

Meer informatie

Laura Nijkamp

Stuur een bericht aan contactpersoon Laura Nijkamp of bel +31 (0)30 - 2959(203)

Meer over GHB

In de media

Nieuwe aanpak moet GHB-verslaving terugdringen
10 september 2019, Drugsexpert Ferry Goossens licht de nieuwe aanpak toe
Moeten we harddrugs legaliseren?
17 mei 2019, Drugsexpert Ferry Goossens ontkracht onwaarheden en misverstanden in het drugsdebat aan tafel bij het M panel.

Meer berichten over dit onderwerp

Blogs

Een (gemeentelijke) aanpak specifiek voor GHB-problematiek, is dat nodig?
18 februari 2020 - Het korte antwoord? Ja. De toelichting hierop? Die kunt u vinden in deze blog...
Bezieling en bereikbaarheid: samen werken aan een leven zonder GHB
26 november 2018 - De GHB-problematiek staat de laatste weken volop in de belangstelling. Verschillende televisieprogramma’s, waaronder..

Meer blogs over dit onderwerp