Hulpbronnen voor zorgverleners en mantelzorgers van ouderen

Door onderliggende aandoeningen lopen ouderen meer risico ernstig ziek te worden door het nieuwe coronavirus. Tegelijkertijd treffen de maatregelen om verspreiding te voorkomen deze groep mentaal extra zwaar.

Door de coronacrisis is er veel veranderd in de ouderenzorg. Zowel voor ouderen als zorgpersoneel en leidinggevenden. Veel zorgmedewerkers hebben behoefte aan ondersteuning vanwege mentale klachten. Ouderen zelf lijden vooral onder eenzaamheid. Familiebetrokkenheid in verpleeghuizen blijkt ook in deze tijden van groot belang.

De impact van het bezoekverbod en de versoepelingen in het voorjaar van 2020 zijn onderzocht. Resultaten zijn verwerkt in een drietal factsheets:

In het najaar van 2020 is er een webinar over dit thema georganiseerd door het NKOP (Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie) met een video over ervaringsverhalen.

Tal van organisaties schieten te hulp met praktische tips, slimme oplossingen en richtlijnen. Op deze pagina selecteren we de meest nuttige hulp- en informatiebronnen voor zorgprofessionals, mantelzorgers en ouderen.

Informatie voor zorgprofessionals over de eigen mentale gezondheid

Zorgprofessionals staan in de frontlinie tegen de bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Zij werken hard om het virus buiten de verpleeghuizen te houden, maar krijgen tegelijkertijd te maken met fysiek en mentaal uitdagende situaties zowel op het werk, als mogelijk ook thuis. Bekijk tools voor zorgmedewerkers om zelf mentaal gezond te blijven.

Informatie voor zorgprofessionals over de behandeling en benadering van ouderen tijdens de coronacrisis

Zeker wanneer er dementie in het spel is, is het niet eenvoudig voor zorgverleners de juiste maatregelen te nemen of zich aan bestaande maatregelen te houden. Ook het gebruik van beschermingsmiddelen zoals een mondkapje maakt de communicatie met ouderen soms lastig. Bekijk informatie over de behandeling en benadering van ouderen.

Klinisch beoordelen op afstand

Veel reguliere afspraken kunnen niet doorgaan. Gebruik geschikte beoordelingsinstrumenten om cognitief functioneren op afstand te beoordelen.

Tips en ideeën voor dagbesteding van ouderen

Door de coronacrisis vallen veel activiteiten voor ouderen weg. Verschillende organisaties komen met tips en ideeën voor wat nog wel (veilig) mogelijk is.

Informatie voor mantelzorgers van ouderen

Mantelzorgers en familieleden worden geconfronteerd met het feit dat zij hun naaste beperkt kunnen bezoeken en ondersteunen. Bekijk manieren om contact te houden en tips hoe je goed voor je eigen psychische gezondheid kunt blijven zorgen.

Informatie voor ouderen

Werkt u met ouderen of bent u mantelzorger? Dan kunt u ze wijzen op een of meer van onderstaande informatiebronnen, organisaties en diensten.