Header Image

Accijns

Accijns is een belasting die je moet betalen voor het gebruik van bepaalde producten, zoals brandstoffen, tabak en alcohol. Accijns is onderdeel van de prijs die de gebruiker voor het product betaalt. Het heffen van accijns is één van de manieren die de overheid heeft om de prijs van alcoholhoudende dranken te verhogen.

Vragen?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Accijnstarieven voor bier, wijn en sterke drank kunnen op verschillende manieren worden vastgesteld. De manier waarop dit gebeurt verschilt tussen landen.

  • Accijns op bier wordt bepaald aan de hand van het alcoholpercentage of op basis van het suikergehalte in het ongegiste bier (ook wel wort genoemd). Het suikergehalte wordt uitgedrukt in graden Plato. Omdat suiker tijdens het gisten wordt omgezet in alcohol, hangt het suikergehalte samen met het uiteindelijke alcoholpercentage.
  • Accijns op wijn wordt bepaald aan de hand van het alcoholpercentage. In sommige landen gelden aparte tarieven voor mousserende (bruisende) wijn, zoals champagne, en niet-mousserende wijn.
  • Voor sterke drank geldt een vast accijnstarief per hectoliter pure alcohol.

Video: Alcoholaccijns (belasting heffen op alcohol)

In deze video vertelt Aveek Bhattacharya van het Institute of Alcohol Studies uit Engeland over de accijns op alcoholische dranken. Hij benadrukt dat een accijnsverhoging leidt tot minder alcoholgebruik en ontkracht de mythe dat alcoholaccijns negatieve gevolgen heeft voor de economie.

Aveek Bhattacharya over de accijns op alcoholische dranken from Trimbos-instituut on Vimeo.

Accijnstarieven in Nederland

Het heffen van accijns valt in Nederland onder het ministerie van Financiën en is vastgelegd in de Wet op de accijns. In onderstaande tabel staat een overzicht van de tarieven voor bier, wijn en sterke drank [1]. Sinds 1 januari 2024 rekent de Nederlandse overheid voor alcoholvrije dranken een verbruiksbelasting. Op de website van de Belastingdienst staat een volledig overzicht van de tarieven voor accijns en verbruiksbelastingen.

  • De verbruiksbelasting geldt voor alcoholvrij bier (ten hoogste 0,1% alcohol) , alcoholarm bier (meer dan 0,1% en ten hoogste 1,2% alcohol) en andere dranken met maximaal 1.2% alcohol. Op een glas van 25cl zit 7 cent verbruiksbelasting.
  • De accijnsregelgeving voor bier geldt vanaf 0,5% alcohol. Sinds 1 januari 2024 wordt het accijnstarief in Nederland bepaald aan de hand van het alcoholpercentage. Op een standaardglas bier van 25cl met 5% alcohol zit 10 eurocent accijns. Op een glas van 25cl met zwaarder speciaalbier van bijvoorbeeld 11% alcohol zit 22 eurocent accijns.
  • Voor kleine bierbrouwerijen (niet meer dan 200.000hl/jaar) geldt een verlaagd accijnstarief (9 eurocent voor 25cl bier met 5% alcohol en 21 eurocent voor 25cl speciaalbier met 11%).
  • Voor wijn wordt onderscheid gemaakt tussen wijn met maximaal 8,5% alcohol en wijn met meer dan 8,5% alcohol. Op een standaardglas wijn van 10cl met 12% alcohol zit 10 eurocent accijns. Op een glas wijn van 10cl met 8,5% of minder alcohol geldt een lagere accijns, namelijk 5 eurocent .
  • Voor sterke drank (meer dan 22% alcohol) geldt een accijnstarief op basis van het alcoholpercentage. Op een standaardglas van 3,5cl en 35% alcohol zit 22 eurocent accijns.
  • Tussen wijn en sterke drank is er een categorie ‘tussenproducten’, waarbij extra alcohol is toegevoegd aan de alcohol die is ontstaan uit natuurlijke gisting. Hieronder vallen bijvoorbeeld versterkte wijnen, zoals port en sherry. Het accijnstarief ligt iets hoger dan dat van wijn.

Internationale accijnstarieven

De Europese Unie (EU) heeft minimumtarieven bepaald voor de accijns op bier, wijn en sterke drank [2]. De lidstaten geven hier hun eigen invulling aan en verschillen sterk in hun accijnsbeleid (zie onderstaande tabel) [3].

Veel EU-landen waar wijn wordt gemaakt heffen geen of weinig accijns op wijn.

Van alle EU-landen heeft Bulgarije de laagste accijnstarieven: €9,20 per hectoliter bier (12° Plato) en €196,85 per hectoliter sterke drank (35% alcohol). Op wijn wordt er geen accijns geheven. Deze tarieven liggen dicht bij de minimumtarieven die de EU heeft bepaald [2].

Van alle EU-landen heeft Finland de hoogste tarieven: €181,- per hectoliter bier (5% alcohol), €456,- per hectoliter wijn (minder dan 15% alcohol) en €1918,- per hectoliter sterke drank (35% alcohol)

De Nederlandse accijnstarieven liggen rond het gemiddelde van alle EU-landen: €40,60 per hectoliter bier (5% alcohol), €96,69 per hectoliter wijn (minder dan 15% alcohol) en €639,45 per hectoliter sterke drank (35% alcohol).

Referenties

  1. Tarievenlijst Accijns en verbruiksbelastingen. Peildatum 22 oktober 2024.
  2. Council Directive 92/84/EEC of 19 October 1992 on the approximation of the rates of excise duty on alcohol and alcoholic beverages. OJ No. L, 316.
  3. Taxes in Europe Database v4, Europese Commissie. Peildatum 22 oktober 2024.