Alcoholgebruik en ondergewicht

Soms kan alcoholgebruik juist tot ondergewicht leiden, bijvoorbeeld bij mensen met ‘drunkorexia’ of een alcoholverslaving.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Overmatig en zwaar drinken kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Maar bij sommige mensen kan dit juist gewichtsafname en ondergewicht tot gevolg hebben. Vaak is er dan een relatie met een onderliggende eetstoornis. Zo wordt bij jonge mensen en studenten die veel drinken het fenomeen ‘drunkorexia’ gezien. Mensen met drunkorexia drinken veel en slaan daarnaast maaltijden over en gaan extreem sporten om de gedronken calorieën te compenseren. Of ze gaan met opzet zóveel drinken dat ze moeten overgeven, om op die manier de calorieën van de drank weer kwijt te raken [1]. Drunkorexia is geen erkende medische term.

Ook mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol (verslaving) hebben soms ondergewicht. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld verwaarlozing en het overslaan van maaltijden. Ook kan de werking van de darmwand veranderd zijn onder invloed van de alcohol, waardoor er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen [2]. Daarnaast kan ook hier een eetstoornis meespelen. Een deel van de mensen met een eetstoornis ontwikkelt in de toekomst namelijk ook een probleem met alcoholgebruik [3].

Referenties

  1. Chambers, R. A. (2008). Drunkorexia. Journal of Dual Diagnosis, 4(4), 414-416.
  2. Bode, C., & Bode, J. C. (2003). Effect of alcohol consumption on the gut. Best practice & research Clinical gastroenterology, 17(4), 575-592.
  3. Franko, D. L., Dorer, D. J., Keel, P. K., Jackson, S., Manzo, M. P., & Herzog, D. B. (2005). How do eating disorders and alcohol use disorder influence each other?. International Journal of Eating Disorders, 38(3), 200-207.