Obesitas verhoogt kans op leveraandoeningen door alcohol

Welke rol speelt obesitas bij het ontstaan van leveraandoeningen als gevolg van alcoholgebruik?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Mensen met obesitas (ernstig overgewicht) die alcohol drinken lopen extra risico op het ontwikkelen van leveraandoeningen zoals vervetting, ontsteking, fibrose en cirrose. Deze aandoeningen verlopen vervolgens ernstiger en ook de kans op overlijden is groter [1].

Onlangs is er een onderzoek gedaan onder mensen met een leverontsteking als gevolg van alcoholgebruik. Het bleek dat de ontsteking ernstiger was bij mensen die ook obees waren [2]. Dit suggereert dat lichaamsvet een rol speelt in het ontstaan van leverontstekingen. Voor mensen met leverontstekingen of andere alcoholgerelateerde leveraandoeningen is het daarom extra belangrijk om te proberen af te vallen (naast minderen of stoppen met drinken).

Lees meer over alcohol en de lever.

Referenties

  1. Chiang, D. J., & McCullough, A. J. (2014). The impact of obesity and metabolic syndrome on alcoholic liver disease. Clinics in liver disease, 18(1), 157-163.
  2. Parker, R., Kim, S. J., Im, G. Y., Nahas, J., Dhesi, B., Vergis, N., ... & Aithal, G. P. (2019). Obesity in acute alcoholic hepatitis increases morbidity and mortality. EBioMedicine, 45, 511-518.