Studenten leren beter als ze goed in hun vel zitten. Toch ervaren veel studenten prestatiedruk, stress en psychische klachten, blijkt uit onderzoek. Stijn, een programma voor studentenwelzijn, helpt mbo, hbo en wo-instellingen, gemeenten en preventie- en zorgprofessionals om integraal te werken aan studentenwelzijn. Het programma richt zich op twee thema’s: mentale gezondheid en middelengebruik.

08 mei 2025
15:30 - 17:00 •

Webinar integraal werken aan studentenwelzijn

Wil je integraal werken aan studentenwelzijn? Tijdens ons webinar op 8 mei ontdek je hoe het Framework Studentenwelzijn hierbij helpt, met praktische tips en voorbeelden. Ben jij erbij op 8 mei?

Gezamenlijke koers

Het belang van een gezamenlijke koers voor een beter studentenwelzijn staat hoog op de agenda. Het Landelijk Kader Studentenwelzijn beschrijft een gezamenlijke route voor het verbeteren van studentenwelzijn tot 2030, vanuit het gezichtspunt van studenten en onderwijsinstellingen.

In samenwerking met:

ECIOlogo

Wat we doen

Het Trimbos-instituut, ECIO en partners halen de komende jaren input op bij professionals uit onderwijs, preventie en zorg, en bij gemeenten. Dit doen we door middel van een jaarlijkse werkconferentie en andere bijeenkomsten.

Zo vertalen we samen de wensen en behoeften uit het veld naar onder andere ‘proeftuinen’ (praktijksituaties) om mogelijke oplossingen en aanpakken te verkennen. Ook ontwikkelen we kennis- en ondersteuningsproducten. Dit komt samen in het jaaroverzicht dat we jaarlijks publiceren.

Het programma heeft onder meer als doel om de samenwerking en kennisdeling tussen mbo, hbo en wo te stimuleren. Dat sluit aan bij de doelstellingen uit de Werkagenda mbo. Stijn legt ook de verbinding met het Landelijk Netwerk Studentenwelzijn en de Landelijke Kennisbank Studentenwelzijn. Ook sluiten we aan bij wat onderwijs-, preventie-, en zorgpartijen en kennisinstituten al ontwikkeld hebben of programma’s die lopen. Zo werkt Stijn nauw samen met het programma Welbevinden op School, de aanpak Helder op School en de aanpak Gezonde School vanwege de overlap in de doelgroep mbo. Op basis van de vragen en behoeften die er leven maken we gebruik van bestaande materialen of waar nodig ontwikkelen we nieuwe materialen en oplossingen.

Framework Studentenwelzijn

Het framework biedt onderwijsinstellingen handvatten om integraal aan studentenwelzijn te werken. Het geeft inspiratie voor de gemeenschappelijke taal en laat zien hoe alle aspecten van studentenwelzijn met elkaar samenhangen. Het framework is ontwikkeld voor alle mbo’s, hbo’s en wo’s die aan de slag gaan, of al aan de slag zijn, met studentenwelzijn.

Kennisbank met producten en praktijkvoorbeelden

De Landelijke Kennisbank Studentenwelzijn is het centrale platform waar onderzoek, praktijkvoorbeelden en tips uit het onderwijs over studentenwelzijn samenkomen. In de kennisbank staan producten en praktijkvoorbeelden die je als onderwijsinstelling helpen om aan de slag te gaan met studentenwelzijn.

Samen met studenten, onderwijs, gemeenten, preventie en zorg

Binnen Stijn werken we samen met onderwijsinstellingen, gemeenten en preventie- en zorgprofessionals én studenten. Zo ondersteunt Stijn diverse studenteninitiatieven: Door het Geluid, Frisse Gedachtes, GELIJKSPEL, Lieve Mark, Time Out en Waar trek jij de lijn?. Ontdek meer hierover in deze video:

Adviescommissies

Voor het programma Stijn werken we samen met twee adviescommissies: de wetenschappelijke adviescommissie en de maatschappelijke adviescommissie.

De wetenschappelijke adviescommissie bestaat uit diverse onderzoekers op het terrein van studentenwelzijn. De maatschappelijke commissie bestaat uit medewerkers van veldpartijen, zoals onder andere de onderwijskoepels, studentenvertegenwoordigers, koepels van de gemeenten, instellingen voor verslavingszorg. Beide commissies kunnen gevraagd en ongevraagd advies geven op de plannen en activiteiten van het programma Stijn.

Nieuws en blogs