Werkt jouw onderwijsinstelling aan studentenwelzijn of wil je hiermee starten? Wil je ondersteuning en jullie wijze van werken aan studentenwelzijn evalueren? Meld je dan aan voor de eerste Proeftuin van Stijn, een programma voor studentenwelzijn, en trek samen met andere instellingen op in het integraal werken aan studentenwelzijn.

Wat zijn de proeftuinen?

De proeftuinen zijn een initiatief van Stijn, een programma voor studentenwelzijn, van het Trimbos-instituut en ECIO, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Onderwijsinstellingen (mbo, hbo en wo) werken binnen hun eigen praktijk integraal aan studentenwelzijn en worden hierbij ondersteund door Stijn.

In de proeftuinen wordt het integraal werken aan studentenwelzijn geëvalueerd. Welke knelpunten en succesfactoren zijn er? Wat kan hiervan geleerd worden? De inzichten uit de proeftuinen leveren waardevolle informatie op voor jullie onderwijsinstelling en ook voor andere onderwijsinstellingen in Nederland. Algemene inzichten worden ook met hen gedeeld. In de proeftuin vormt het Framework Studentenwelzijn een middel om integraal te werken. Dit betekent dat op samenhangende wijze gewerkt wordt aan inhoudelijke bouwstenen en voorwaarden van studentenwelzijn.

Aanmelden voor de proeftuin is nu mogelijk. Meld je nu aan!

 Waarom meedoen?

  • Samen integraal werken aan studentenwelzijn
    Ontdek hoe je als onderwijsinstelling integraal kan werken of zet verdere stappen in de door jullie al ingezette activiteiten in studentenwelzijn. Je krijgt ondersteuning van programma Stijn en trekt op met andere mbo-, hbo- en wo-instellingen om van elkaar te leren.
  • Werken vanuit een praktisch framework en ondersteunende producten
    Je krijgt ondersteuning in het werken met het Framework Studentenwelzijn en handreikingen, bijvoorbeeld beleidsdocumenten en andere praktische tools waarmee je stappen kan zetten gericht op jouw specifieke praktijksituatie. Voor het mbo geldt dat er wordt aangesloten bij de pijlers en producten die al ontwikkeld zijn door bestaande programma’s voor het mbo: Welbevinden op School. Helder op School en Gezonde School.
  • Leren van elkaar
    Wissel ervaringen en ideeën uit met andere onderwijsinstellingen tijdens begeleide bijeenkomsten.
  • Inzicht en impact
    Reflecteer op knelpunten en successen door jullie stappen te evalueren. Hiermee dragen jullie ook bij aan waardevolle inzichten over integraal werken aan studentenwelzijn die via programma Stijn landelijk kunnen worden gedeeld met het onderwijs.
  • Financiële tegemoetkoming
    Ontvang een tegemoetkoming van €2500 incl. BTW voor je deelname en tijdsinvestering.

Hoe werkt het?

De proeftuinen starten in september van het komende onderwijsjaar 2025-2026. We starten de proeftuinen met een kick-off bijeenkomst. In die bijeenkomst introduceren we de proeftuin en ontdekken samen met jullie wat er in de onderwijsinstelling al gebeurt op het gebied van studentenwelzijn. Op basis hiervan stellen we met elkaar doelen vast voor jullie proeftuin en bepalen jullie welke stappen de onderwijsinstelling jullie willen zetten in het werken aan studentenwelzijn. De eigenlijke proeftuin beslaat een periode van vijf maanden en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Uitvoeringsfase
    We gaan aan de slag met de besproken stap(pen), ondersteund door materialen en producten vanuit programma Stijn.
    • In vier uitwisselingsbijeenkomsten wisselen jullie met andere instellingen uit over ieders voortgang en ervaringen.
  2. Slotbijeenkomst
    In de slotbijeenkomst worden successen, knelpunten en lessen met elkaar gedeeld.
  3. Eindevaluatie
    De eindevaluatie richt zich op het reflecteren op de impact van de proeftuin binnen jouw instelling, waarna wordt bepaald welke stappen gezet moeten worden om verder te werken aan studentenwelzijn.

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd in deelname aan de proeftuin? Meld je dan nu aan voor de proeftuinen. Na de sluitingsdatum 28 mei hoor je uiterlijk halverwege juni of jouw instelling geselecteerd is voor definitieve deelname.

Selectieprocedure proeftuin

Na sluiting van de aanmeldtermijn selecteren we 3-6 onderwijsinstellingen voor de eerste proeftuin. De keuze baseren we op de volgende criteria:

  1. Bij voorkeur heeft de onderwijsinstelling al goedkeuring van het bevoegde gezag.
  2. De aanmelding voldoet aan de deelnamevoorwaarden.
  3. De instelling bevindt zich in een vergelijkbare fase of werkt aan een vergelijkbaar thema als andere aanmeldingen.
  4. Het is een pré als de fase of het thema van de onderwijsinstelling aansluit bij de focus van Stijn dat jaar.
  5. De aanmelding biedt Stijn relevante inzichten over de werkwijze binnen de proeftuin.
  6. Er is diversiteit in type onderwijsinstellingen (mbo/hbo/wo), locatie en studentenaantallen.

De voorwaarden voor deelname aan een proeftuin vind je hier.

Heb je vragen?

Neem contact op met Evelyn Vlasman via evlasman@trimbos.nl.

ECIOlogo

Het Trimbos-instituut ontwikkelt het programma Stijn in nauwe samenwerking met het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), en samen met onderwijsinstellingen, gemeenten en preventie- en zorgprofessionals.