Kinderen en meeroken

Waar eerder geadviseerd werd om het huis rookvrij te houden, worden ouders nu gemotiveerd om daadwerkelijk te stoppen met roken. Stoppen is de enige maatregel om kinderen volledig rookvrij te laten opgroeien. Het project Rookvrij Opgroeien biedt materialen en scholing ter ondersteuning bij het gesprek over stoppen met roken.

Vragen?

featured_image
Sanne de Josselin de Jong
Wetenschappelijk medewerker Jeugd
Bel: +31 (0)30 - 2959(234)
Toon telefoonnummer +31 (0)30 - 2959(234)

Steeds meer ouders houden hun huis rookvrij. Maar ook wanneer ouders altijd buiten roken, kunnen kinderen toch in hoge mate blootgesteld worden aan derdehands rook. Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. De stoffen in derdehands rook zijn schadelijk en kunnen lang blijven hangen. Uit onderzoek blijkt dat mensen een stopadvies van zorgprofessionals serieus nemen. Dat biedt kansen voor zorgverleners om stoppen met roken met ouders te bespreken. Jongeren die regelmatig meeroken, beginnen zelf ook vaker met roken. Als zorgverlener kunt u helpen voorkomen dat kinderen vroeg starten met roken. Jongeren luisteren relatief goed naar het advies van een medisch zorgverlener.

Scholing in gespreksvoering

In de e-learning Rookvrije Start leren zorgverleners hoe ze (aanstaande) ouders kunnen motiveren om te stoppen met roken en doorverwijzen. De e-learning is geaccrediteerd voor verschillende beroepsgroepen. Ook de nieuwe bureaukaart Rookvrije Start biedt handvatten voor het gesprek over stoppen met roken. Zie voor meer informatie rokeninfo.nl/rookvrijestart of neem contact op met Trimbos Academie, [email protected].

Rookvrije ouders door stoppen met roken ondersteuning

Als zorgverlener hoeft u het gesprek niet zelf aan te gaan: u kunt rokende ouders direct doorverwijzen naar effectieve stoppen met roken ondersteuning. Wanneer u tijdens een consult met ouders over stoppen met roken praat, kunt u vragen of ze gebeld willen worden over stoppen met roken ondersteuning. Als een ouder positief reageert, meldt u de ouder aan. Een stoppen met roken coach neemt dan contact op met de ouder om meer informatie te geven over de interventie Rookvrije Ouders.

Het Trimbos-instituut is een implementatieonderzoek gestart naar de effectieve interventie Rookvrije Ouders.

Meer informatie of werken met Rookvrije Ouders? Kijk dan op rokeninfo.nl/rookvrijeouders