Nicotinezakjes en snus

Sinds een aantal jaren wordt door de tabaksindustrie een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes (nicotine pouches of nicotinepods). Ze worden in het algemeen taalgebruik vaak (ten onrechte) ‘snus’ genoemd. Nicotinezakjes bevatten geen tabak en vallen (nog) niet onder de Nederlandse Tabak- en Rookwarenwet. Ze worden op dit moment gereguleerd in de Warenwet.

Vragen?

Heb je vragen over roken, stoppen met roken of zoek je hulp? Bel de gratis Stoplijn (0800-1995) of ga naar ikstopnu.nl. Kijk voor algemene vragen over roken op Rokeninfo.nl

Ben je (zorg)professional en heb je een vakinhoudelijke vraag naar aanleiding van deze pagina? Neem dan contact op met Esther Croes.

featured_image
Esther Croes
Arts-epidemioloog Tabak

Wat zit er in nicotinezakjes en snus?

Nicotinezakjes bevatten een poeder, nicotine in verschillende hoeveelheden en een toegevoegde smaak. Het zakje is doorlaatbaar voor speeksel en opgeloste stoffen, zoals een theezakje. In sommige nicotinezakjes zit geen nicotine, maar een ander middel, zoals cafeïne of CBD-olie. Nicotinezakjes zijn verboden als ze meer dan 0,035 mg nicotine per zakje bevatten. Het RIVM heeft uitgerekend dat boven dat niveau nicotinezakjes schadelijk zijn voor volwassenen.

Het gebruik van nicotinezakjes en snus

Nicotinezakjes lijken qua gebruik op de Zweedse snus, ze worden ook tussen wang of lip en tandvlees geplaatst. Nicotinezakjes worden verkocht in kleine blikjes en zijn er in vele smaken, vaak zoete en fruitsmaken. Dit maakt het gebruiken ervan voor jongeren aantrekkelijk. Nicotinezakjes bevatten nicotine en kunnen een nicotineverslaving opwekken en in stand houden.1,2,3

Klachten bij gebruik nicotinezakjes en snus

Gebruikers kunnen klachten ervaren die meestal een effect zijn van de nicotine, zoals irritatie in keel en mond, de hik, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Ook hartkloppingen of een onregelmatige hartslag, verhoging van de bloeddruk en algeheel onwelbevinden treden regelmatig op. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel. Dat is vooral bij jongeren van belang, omdat het een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van het jonge brein.

Verschil nicotinezakjes, snus en Zweedse snus

Nicotinezakjes worden in Nederland vaak (ten onrechte) snus genoemd. Maar nicotinezakjes bevatten geen tabak. Snus bevat wel tabak. Omdat dit vaak in Zweden wordt gebruikt, noemen we ‘snus met tabak’ hier nu Zweedse snus.

Lees meer over Pruimtabak, snuiftabak en Zweedse snus