Header Image

Maakt het uit of je bier, wijn of sterke drank drinkt?

De meeste studies naar alcoholgebruik en het risico op kanker hebben alcoholgebruik in het algemeen onderzocht en maken geen onderscheid in de soort alcoholische drank. Maar wat is er bekend over de invloed van bier, wijn en sterke drank op het ontstaan van kanker?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Het is goed om te weten dat in een standaardglas bier, wijn of sterke drank evenveel alcohol zit, namelijk 10 gram. De verklaring voor een eventueel verschillende invloed van de soort drank op het ontstaan van kanker lijkt daarom niet te zitten in het alcoholgehalte van de drank.

In het rapport van het World Cancer Research Fund (WCRF) uit 2018 staan enkele studies die erop wijzen dat vooral bier en sterke drank het risico op kanker in de mondholte, keel, strottenhoofd en slokdarm vergroten en dat dit verband voor wijn mogelijk minder sterk is [1]. Toch is het is onzeker of de drank zélf de oorzaak is van dit verschil in risico. Deze onzekerheid maakt dat het WCRF geen harde conclusie trekt over de soort drank. De conclusie van het rapport is dat alle soorten drank het risico op kanker vergroten en dat de grootte van het risico afhangt van hoeveel alcohol je drinkt en niet van wat je drinkt [1].

Verschillen in de samenstelling van bier, wijn en sterke drank

Naast alcohol bevatten alcoholische dranken verschillende andere stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn [3]. Aceetaldehyde is hier één van.

Dit is een kankerverwekkende stof die ons lichaam ontstaat bij de afbraak van alcohol. Maar ook in alcoholische dranken kan al aceetaldehyde aanwezig zijn, omdat het kan ontstaan bij de productie. In sterke drank en versterkte wijnen zit gemiddeld meer aceetaldehyde dan in wijn of bier [3]. Maar er is veel variatie tussen merken en soorten, en er zijn ook bier- en wijnsoorten die veel aceetaldehyde bevatten [3]. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het kankerverwekkende effect van de andere stoffen in bier, wijn en sterke drank veel kleiner is dan dat van de alcohol (ethanol) zelf [3,4]. Het is dus onwaarschijnlijk dat de samenstelling van de verschillende soorten dranken veel invloed heeft op het risico op kanker.

Lees hier meer over de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van kanker door het gebruik van alcoholische dranken.

Verschil in leefstijl en drinkgedrag

Het is ook mogelijk dat andere factoren een rol spelen in de verschillen tussen bier, wijn en sterke drank en het risico op kanker. Mensen die wijn drinken hebben bijvoorbeeld gemiddeld gezien een gezondere leefstijl dan mensen die bier of sterke drank drinken [5]. Het soort drank kan ook samengaan met een ander drinkpatroon: mensen die sterke drank drinken, drinken mogelijk meer alcohol per gelegenheid [1,6]. Daarnaast kan de hoeveelheid wijn, bier of sterke drank die mensen in werkelijkheid  drinken verschillen van wat zij zelf rapporteren in onderzoek. Dit kan de resultaten van onderzoek vertekenen [1].

Referenties

  1. World Cancer Research Fund. Alcoholic drinks and the risk of cancer. In Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective (WCRF, 2018).
  2. Lachenmeier, D. W., & Sohnius, E. M. (2008). The role of acetaldehyde outside ethanol metabolism in the carcinogenicity of alcoholic beverages: evidence from a large chemical survey. Food and Chemical Toxicology, 46(8), 2903-2911.
  3. Okaru, A. O., & Lachenmeier, D. W. (2021). Margin of exposure analyses and overall toxic effects of alcohol with special consideration of carcinogenicity. Nutrients, 13(11), 3785.
  4. Pflaum, T., Hausler, T., Baumung, C., Ackermann, S., Kuballa, T., Rehm, J., & Lachenmeier, D. W. (2016). Carcinogenic compounds in alcoholic beverages: an update. Archives of toxicology, 90, 2349-2367.
  5. Sluik, D., Bezemer, R., Sierksma, A., & Feskens, E. (2016). Alcoholic beverage preference and dietary habits: a systematic literature review. Critical reviews in food science and nutrition, 56(14), 2370-2382.
  6. Sarich, P., Canfell, K., Egger, S., Banks, E., Joshy, G., Grogan, P., & Weber, M. F. (2021). Alcohol consumption, drinking patterns and cancer incidence in an Australian cohort of 226,162 participants aged 45 years and over. British journal of cancer, 124(2), 513-523.