Alcohol en kanker

Alcoholgebruik vergroot het risico op kanker. Maar bij welke soorten kanker is dat zo? En maakt het uit hoeveel je drinkt en of je bier, wijn of sterke drank drinkt? Hoe groot is het risico van drinken in combinatie met roken? Welke factoren en processen spelen een rol bij het ontstaan van kanker door alcoholgebruik en wat is er bekend over de invloed van alcohol op het verloop van de ziekte?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Dit dossier geeft antwoord op deze vragen en geeft een actueel overzicht van de wetenschappelijke stand van zaken op dit gebied.

Met dank aan: prof. Ellen Kampman (Wageningen University & Research).

Explainer video: 7 dingen die je moet weten over alcohol en kanker

Video: Alcohol en kanker

Dr. Adam Sherk van het Canadian Institute for Substance Use Research vertelt in deze video over de relatie tussen alcoholgebruik en verschillende soorten kanker. Hij benadrukt dat ook bij kleine hoeveelheden alcoholconsumptie het risico op verschillende vormen van kanker toeneemt.