Implementatie van persoonsgericht werken in de ouderenzorg

In de zorg en ondersteuning voor ouderen is het belangrijk om degene waarvoor je zorgt goed te kennen. Hierdoor weet je precies hoe je iemand kunt ondersteunen, passend bij zijn persoonlijke wensen en voorkeuren. Dit is persoonsgericht werken.

Persoonsgericht werken heeft als uitgangspunt dat iemand zich mens moet kunnen blijven voelen. Ook streeft het ernaar dat iedereen zich erkend, gerespecteerd en vertrouwd kan voelen (Kitwood & Brooker, 2019). Persoonsgericht werken gaat uit van de mogelijkheden van mensen. Wat kan iemand zelf en waar heeft iemand (passende) ondersteuning bij nodig? En hoe behoudt iemand zo veel mogelijk de regie over zijn eigen leven?

Meer informatie over persoonsgericht werken (PGW)

Waarom is persoonsgerichte zorg belangrijk?

Binnen het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is persoonsgericht werken één van de belangrijkste pijlers voor goede verpleeghuiszorg. Een persoonsgerichte werkwijze kan leiden tot een betere kwaliteit van leven van bewoners. Daarnaast blijkt uit het onderzoek ‘Monitor woonvormen dementie’ van het Trimbos-instituut dat familieleden en medewerkers meer betrokken en tevreden zijn.

Persoonsgericht werken, nog een stapje verder dan persoonsgerichte zorg

Persoonsgericht werken gaat een stapje verder dan persoonsgerichte zorg. Bij persoonsgerichte zorg ligt de nadruk op de relatie tussen een medewerker en bewoner. Maar hoe gaan medewerkers bijvoorbeeld onderling om met elkaar? Krijgen zij voldoende ruimte om te leren en ontwikkelen? En voelen zij zich veilig binnen de organisatie om fouten te maken?

Persoonsgericht werken begint bij medewerkers die weten wie de bewoners zijn en wat hun behoeften zijn, maar werkt het beste in een omgeving die dit ondersteunt. Dat kan alleen als medewerkers de veiligheid en ruimte krijgen om bij deze behoeften te kunnen aansluiten, weten we uit onderzoek van het Trimbos-instituut.

Met 'persoonsgericht' werken aan de slag in uw organisatie

Hoe helpen we bij de implementatie van persoonsgericht werken?

Wij, Menske en het Trimbos-instituut, helpen bij de implementatie van persoonsgericht werken in verpleeghuizen. Dit doen we door zorgteams te trainen in het nóg beter begrijpen van bewoners’ individuele behoeften en voorkeuren. We bieden trainingen en tools aan, stimuleren communicatie en samenwerking, en adviseren over de voortgang.

Met een traject ‘persoonsgericht werken’ krijgt u als zorgorganisatie ondersteuning om de visie op persoonsgericht werken te vertalen naar de praktijk. Samen zorgen we ervoor dat medewerkers over de juiste kennis en houding beschikken om persoonsgericht te werken. Natuurlijk stemmen we het traject af op de wensen en behoeften van uw organisatie, met de keuze uit onderstaande pijlers:

persoonsgericht werken

Het traject persoonsgericht werken

In deze video zie je - aan de hand van een broodje haring - wat de kracht is van persoonsgericht werken.

Bij verschillende verpleeghuizen blijkt persoonsgerichte zorg cruciaal in hoe bewoners de zorg ervaren. Het kan de beleving van de zorg van verpleeghuisbewoners maken en breken, blijkt uit de analyse. Medewerkers hebben een sleutelpositie in persoonsgerichte zorg. Uiteraard moet de basis van de zorg in orde zijn. Maar dat medewerkers oprecht luisteren en aandacht hebben, inspelen op individuele behoeften en aansluiten bij wensen, bepaalt of bewoners het leven in een verpleeg- of verzorgingshuis ook als prettig ervaren.

Patiëntenfederatie, eindrapportage waarderingen verpleeghuiszorg (2018).

Kennis meteen toepassen in de praktijk 

Zorgmedewerkers in het verpleeghuis blijken vooral goed te kunnen leren wanneer zij nieuwe kennis meteen kunnen toepassen in hun praktijk, zo blijkt uit onderzoek. Wat betekent de behoefte aan ‘zinvolle bezigheid’ eigenlijk voor mevrouw Peters? En hoe kun je hier, samen met collega’s, zo goed mogelijk in ondersteunen? In de trainingen sluiten we daarom zo veel mogelijk aan bij de eigen praktijksituaties en bewoners die medewerkers kennen.  

Naast praktijkgericht leren, zijn er nog meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat medewerkers beter kunnen leren én dit ook weten toe te passen. Bijvoorbeeld:een veilige werkomgeving, met ruimte om te leren van je fouten; betrokken worden bij besluitvorming; een leidinggevende die betrokken is en de werkvloer kent; en leren door middel van begeleiding (coaches) op de werkvloer (Muller-Schoof, 2022).

In het traject ‘persoonsgericht werken’ houden we rekening met al deze verschillende factoren en leerstijlen zodat de theorie tot leven komt en medewerkers dit weten toe te passen.

Download de brochure

In onze brochure leest u precies hoe het traject Persoonsgericht Werken in elkaar zit.

brochure-persoonsgericht-werken

De training in beeld – organisaties & persoonsgericht werken

Start eerste teamtraining Zonnehuisgroep Noord.

eerste teamtraining

Vanaf de start aandacht voor de borging.

aandacht voor de borging

De kick-off gaat van start met behulp van toneel en muziek bij Hoge Veer.

kick-off

Tijdens de trainingen wordt ook aan onze behoeften gedacht door medewerkers bij Pieter van Foreest.

bloem van de psychosociale behoeften

Deze medewerkers laten hun creativiteit zien in de praktijkopdracht.

praktijkopdracht

De eerste training na de lockdown bij Salem in Ridderkerk.

eerste training na lockdown

Over het team en contact

De trainers van persoonsgericht werken zijn: Aukje Post (Menske), Claudia Beemsterboer (Trimbos-instituut), Malu van Schaijk (Trimbos-instituut) en Anouk Overbeek (Trimbos-instituut). Binnen het team hebben we ervaring en expertise op het gebied van onderzoek, management, psychologie, trainingen en implementeren. 

Vragen? Neem contact op met:

persoonsgericht werken ouderen team

Vragen & antwoorden