Levensloop en de mentale gezondheid

Mentale gezondheid wordt gevormd door omgevingsfactoren die op iedere leeftijdsfase van invloed zijn. Deze werken door in de mentale gezondheid van latere leeftijdsfases en van de volgende generaties. Lees hier meer over de levensloopbenadering.

Mentale gezondheid gedurende de levensloop

Samenspel tussen individuele, sociale en maatschappelijk factoren

Ontdek hoe verschillende factoren invloed hebben op de mentale gezondheid. Helemaal tijdens belangrijke fases en overgangen in iemands levensloop.

Download hier het figuur en krijg inzicht in alle levensfases en het samenspel tussen de factoren.

featured_image
Marja van Bon - Martens
Senior onderzoeker Publieke mentale gezondheid Mentale gezondheid & Preventie
featured_image
Laura Shields - Zeeman
Programmahoofd Mentale Gezondheid en Preventie, Trimbos

Meer informatie

Samen werken aan een mentaal gezonde samenleving: Bouwstenen voor mentale gezondheidsbevordering en preventie

bron

Wat verstaan we onder een levensloopbenadering?

Onze mentale gezondheid hangt af van allerlei persoonlijke en sociale factoren die ofwel een beschermende werking hebben of ons juist kwetsbaar maken. Deze ervaringen zijn soms kort, concreet en intens, maar in de meeste gevallen zijn ze diffuus en ontstaan ze op uiteenlopende momenten en plaatsen. Vaak zijn invloeden van deze risico- en beschermende factoren extra groot tijdens belangrijke fases en overgangen in iemands levensloop. Denk hierbij aan de periode net na de geboorte, de overgang van adolescentie naar volwassenheid of de eerste maanden na het verlies van een partner.

Bovendien is er bij elke nieuwe levensfase een kans dat de mentale effecten van eerdere fases doorwerken in de mentale gezondheid. In de levensloopbenadering gaat het erom risicofactoren zoveel mogelijk te voorkomen en beschermende factoren zoveel mogelijk te bevorderen, juist in de levensfasen dat deze de meeste impact hebben.

In de uitklaplijst hieronder bespreken we verschillende levensloopfases en welke factoren in deze fases een belangrijke rol kunnen spelen voor de mentale gezondheid.

Wat betekent de levensloopbenadering voor de promotie van mentale gezondheid en preventie van mentale problemen?

  • Iedere levensloop kent transities en levensfase specifieke risicofactoren en beschermende factoren. Daar zitten de ‘juiste momenten’ voor promotie en preventie ten behoeve van mentale gezondheid.
  • Iedere levensloop speelt zich daarnaast af in bepaalde leefomgevingen waarin personen opgroeien, wonen, werken en ouder worden. Daar zitten de ‘juiste plaatsen’ voor promotie en preventie ten behoeve van mentale gezondheid.

Effectieve preventieve interventies kunnen als onderdeel van een levensloopbenadering op de juiste momenten en op de juiste plaatsen worden ingezet. Door promotie en preventie toe te passen op de ‘juiste momenten’ en ‘juiste plaatsen’ in het leven verhogen we de kans dat Nederlanders op een ‘positief mentaal gezondheidspad’ terechtkomen waarin ze langdurig blijven bloeien als gezonde, zorgende en productieve mensen, en dit pad bovendien doorgeven aan de volgende generaties. De gevolgen van investeringen in mentale gezondheid renderen dus niet alleen gedurende een levensloop, maar ook over de generaties heen.

Meer lezen

Wat is mentale gezondheid?

Definitie mentale gezondheid

Zwangerschap en mentale gezondheid

Mentale gezondheid en zwangerschap

KOPP/KOV

Kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV)

Mentale gezondheid op het werk

Arbeid en mentale gezondheid