41,5% van de volwassen bevolking drinkt geen of weinig alcohol (maximaal 1 glas per dag), 8,5% is een zware drinker (zij drinken minimaal één keer per week ten minste 4 (vrouwen) of 6 (mannen) glazen alcohol op één dag.
Alcoholgebruik door jongeren
- Alcohol mag alleen verkocht worden aan volwassenen, dus personen van 18 jaar of ouder.
- Jongeren (12 t/m 16 jaar) krijgen alcohol meestal van anderen. Als ze het zelf willen kopen, lukt dat ze in de meeste gevallen. Een aankoop werd in 2018 ongeveer even vaak geweigerd als in 2016.
Leeftijd en alcoholgebruik
Jongeren tussen 20 en 25 jaar drinken vaak overmatig of zwaar. Ook 55-plussers vallen op. Ruim 9% van hen drinkt overmatig.
Opleiding en alcoholgebruik
Hoogopgeleiden houden zich minder vaak aan het advies van de Gezondheidsraad (drink niet of niet meer dan 1 glas per dag) en zijn vaker zware drinker dan laag of middelbaar opgeleiden.
Trend alcoholgebruik
Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is gestegen van 37,4% in 2014 naar 41,5% in 2019.
Het percentage overmatige drinkers is licht gedaald van 9,9% in 2014 naar 8,5% in 2019. Zwaar drinken blijft sinds 2014 schommelen rond de 9%.
Alcoholgebruik door jongeren
Alcohol verkrijgen
Alcohol mag alleen verkocht worden aan volwassenen, dus personen van 18 jaar of ouder. Meer dan de helft van de minderjarige jongeren (12 t/m 16 jaar) die alcohol drinken, krijgt alcohol van vrienden of ouders.
Alcoholgebruik en schoolniveau
Hoeveel jongeren alcohol drinken, varieert per schoolniveau. Op het vwo en vmbo-theoretische leerweg lijken minder scholieren te drinken dan op de havo en het vmbo-b.
Alcoholverkoop
Verkochte alcoholproducten
Nederlanders kochten de afgelopen jaren steeds minder bier en sterke drank. De wijnverkoop nam jarenlang toe, maar is sinds 2000 redelijk stabiel.
Verkoop aan minderjarigen
Er wordt nog regelmatig alcohol aan minderjarigen verkocht. Minder dan 2 op de 5 aankooppogingen door minderjarige jongeren mislukt. De correcte naleving in 2018 was het hoogst in supermarkten en slijterijen. Er zijn geen grote veranderingen zichtbaar ten opzichte van 2016.
Alcohol en gezondheid
Cliënten in verslavingszorg
Na een stijging tot 2010 lijkt zich tot 2015 een geringe daling af te tekenen in het aantal cliënten in verslavingszorg door alcoholproblematiek. Het aantal cliënten waarbij alcoholverslaving een secundaire probleem is, schommelt rond de 5.000.
Spoedeisende hulp
In 2018 werden naar schatting 17.700 personen op een SEH behandeld voor een letsel naar aanleiding van een ongeval of geweldpleging waarbij voor zover bekend alcohol betrokken was (bij slachtoffer en/of andere betrokkene). In meer dan de helft van de gevallen ging het dan om een privé-ongeval, zoals een val van de trap.
Ziekenhuisopnames jongeren
In 2017 werden 860 jongeren tot 18 jaar opgenomen na overmatig alcoholgebruik. Mogelijk is dit een onderschatting omdat het signaleringscentrum in 2016 en 2017 van minder ziekenhuizen meldingen heeft ontvangen.
Meer cijfers over Meer cijfers over hulpvragen en incidenten
Meer cijfers
Download de NDMNationale Drug Monitor (NDM)
Deze jaarlijkse monitor bevat de laatste cijfers over alcohol, tabak en drugs. De monitor bevat ook cijfers over de verkoop van alcohol, ziekenhuisopnames en overlast door alcohol- en drugsgebruikers.
Gezondheid en welzijn scholieren (HBSC)
De HBSC (Health Behaviour Schoolaged Children) bevat de laatste cijfers over alcoholgebruik door scholieren en verwante onderwerpen, zoals bingedrinken.