Behandeling van dubbele diagnose

In Nederland heeft 20 tot 80 procent van de mensen met een psychische stoornis ook last van een verslaving. Het Trimbos-instituut ontwikkelt tools die u als professional kunt gebruiken om deze dubbele diagnose te behandelen.

Hulp en ondersteuning bij dubbele diagnose

Veel mensen met een dubbele diagnose krijgen niet de juiste behandeling. Uit ervaring blijkt dat de verslavingszorg de psychiatrische problemen van mensen met dubbele diagnose vaak te ernstig vindt om hen te behandelen. Omgekeerd is er in de GGZ vaak weerstand of onvoldoende kennis om verslaving te behandelen. Professionals weten vaak niet waar zij mensen met een dubbele diagnose naartoe kunnen verwijzen. Daarom bieden wij hulp en ondersteuning aan professionals bij dubbele diagnose. Dat doen we met trainingen, cursussen en flyers via het Landelijk Expertisecentrum Dubbele Diagnose (LEDD)

Wilt u meer weten over dit dossier?

Anneke van Wamel

Stuur een bericht aan contactpersoon Anneke van Wamel of bel +31 (0)30 - 2959(251)

Meer producten

Producten

Alle trainingen en activiteiten

Trainingen en activiteiten

Nieuws

Platform Multiproblematiek: één plek voor kennis en ervaringen over integraal samenwerken bij multiproblematiek
24 juli 2020 - ..
Eerste resultaten project forensische (F)ACT voor LVB
25 januari 2016 - Voor mensen met een licht verstandelijke beperking wordt het steeds moeilijker zich in het dagelijks leven staande te..
Position Paper met factsheet voor Tweede Kamer commissie over GGZ
18 mei 2015 - Het Trimbos-instituut heeft een position paper opgesteld, met daarbij een factsheet over de ontwikkelingen in de zorg..

Meer nieuws over dit onderwerp

Publicaties

Gijzen, M. W. M., Creemers, D. H. M., Rasing, S. P. A., Smit F., & Engels, R. C. M. E. (2018). Evaluation of a multimodal school-based depression and suicide prevention program among Dutch adolescents: design of a cluster-randomized controlled trial. BMC Psychiatry, 18(124). doi:10.1186/s12888-018-1710-2

Neven, A., Wamel, A. van, Brink, W. van den (2018). Stagering en profilering van patiënten met een dubbele diagnose. Tijdschrift voor psychiatrie, 60(2), 114 – 119.

Spijker, J., Meeuwissen, J., Kroon, H., & Splunteren, P. van (2018). Organisatie van zorg bij comorbiditeit van psychische stoornissen. In P. Spinhoven, C. Bockting, E. Ruhe, & J. Spijker (red.), Comorbiditeit van psychische stoornissen (pp. 165-176). Utrecht: de Tijdstroom.

Meer publicaties over dit onderwerp