Alcohol en naasten

In dit dossier leest u wat er over naasten van problematische drinkers bekend is uit wetenschappelijk onderzoek. U krijgt antwoord op vragen als: hoeveel naasten zijn er van problematische drinkers? Wat is de impact van iemand die problematisch drinkt op naasten? Waarom zijn naasten een belangrijke doelgroep? En tenslotte, welke hulpaanbod is er voor naasten?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Waarom is het belangrijk om naasten van problematische drinkers te ondersteunen? De impact van leven met iemand die problematisch drinkt op het leven van naasten, zoals ouders, broers, zussen, partners, kinderen, vrienden, collega’s of buren, is groot. Daarom kan steun of hulp voor henzelf nodig zijn. Voor de hulpverlening is het belangrijk om goed samen te werken met naasten van mensen die problematisch drinken. Naasten kunnen een rol spelen in het signaleren en bespreken van problematisch alcoholgebruik. Soms kunnen zij de drinkende zelfs motiveren om te minderen of te stoppen. Of te helpen om in behandeling te gaan. Deze rol is tot nu toe vaak onderbelicht gebleven. De verslavingszorg en organisaties daarbuiten bieden een ruim aanbod voor naasten dat in de laatste jaren sterk is gegroeid.

Met dank aan van Floor van Bakkum en Tamara de Bruijn (Jellinek) en Jitske Hoogervorst (Brijder) voor hun suggesties en commentaar.