Keuzebaas

Keuzebaas is een lespakket voor leerjaar 1 en leerjaar 2 van het praktijkonderwijs.

Keuzebaas is een lespakket voor doeners. Keuzebaas maakt de leerlingen bewust van de risico’s van roken, alcohol, wiet en lachgas. De leerlingen worden bovendien uitgedaagd om eigen, gezonde keuzes te maken. Centraal staat dat niet roken, drinken of gebruiken de norm is.

Het lespakket bestaat uit vier lessen voor leerjaar 1 en vier lessen voor leerjaar 2. De lessen duren één lesuur en bestaan uit verschillende interactieve werkvormen. Leerjaar 1 gaan in op de risico’s van roken en drinken en in leerjaar 2 zijn de risico’s van het gebruik van wiet en lachgas toegevoegd. Er is ook een mogelijkheid om de e-sigaret of waterpijp toe te voegen aan het lespakket.

Het lespakket bestaat uit een digitale docentenomgeving, werkboekjes voor leerjaar 1 en leerjaar 2, een kwartetspel en certificaten voor de leerlingen.

De indeling van de lessen is als volgt:

Leerjaar 1:
Les 1:  gedragsregels
Les 2: kwartetspel over roken en alcohol
Les 3: gezonde afspraak
Les 4: keuzes maken

Leerjaar 2:
Les 1: gezonde keuze
Les 2: rad van risico’s
Les 3: kwartetspel over roken, alcohol, blowen en lachgas
Les 4: helpen met het maken van een keuze

Voor de ouders is een flyer in begrijpelijke taal beschikbaar. Deze flyer kan op reguliere contactmomenten aan ouders meegegeven worden.

Keuzebaas is onderdeel van Helder op School. Het lesmateriaal is alleen te bestellen door scholen waar een training uitgevoerd is door de GGD of instelling voor verslavingszorg. Meer informatie op www.helderopschool.nl.

Ook interessant