Alcoholvrije Start scholing en materialen

Contact

Heb je vragen, tips of opmerkingen? Neem contact op met het team Alcoholvrije Start via alcoholvrijestart@trimbos.nl

Mail ons

Wil jij voor elk kind een alcoholvrije start? De Taskforce Alcoholvrije Start zet zich in om zorgverleners in en rondom de geboortezorg te ondersteunen in het gesprek over alcohol met (aanstaande) ouders. Op deze pagina staan alle e-learnings, cursussen en materialen.

Op dit moment zijn er voornamelijk materialen voor verloskundigen beschikbaar. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan materialen voor andere (zorg)professionals in en rondom de geboortezorg.

Op deze pagina

E-learning Alcoholvrije Start

Doelgroep: verloskundigen

In de gratis e-learning Alcoholvrije Start leer je alcoholgebruik bespreekbaar te maken, je cliënt te motiveren voor een alcoholvrije zwangerschap en haar waar nodig te ondersteunen in moeilijke situaties. Ook leer je meer over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over een alcoholvrije zwangerschap vorm kan krijgen.

De e-learning bestaat uit 5 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 5 tot 30 minuten. Na afloop van de e-learning ontvang je een certificaat (pdf). Accreditatie is toegekend door KNOV (1,5 pt).

"Door deze e-learning hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan minder alcoholgebruik rondom de zwangerschap",  aldus Job Paulus, Directeur KNOV. "Zodat er minder kinderen worden geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), met een te laag geboortegewicht of dat we kunnen bijdragen dat er minder miskramen zijn. We gunnen ieder kind een alcoholvrije start."

Verloskundigen die de e-learning gevolgd hebben zijn enthousiast:

"De e-learning geeft goed inzicht en goede tips over hoe je het bespreekbaar kan maken met patiënten en goede theorie waardoor je leert de juiste dingen te zeggen."

"Ik heb geleerd dat je meer moet terug komen op het gebruik van alcohol in de zwangerschap. Niet alleen bij de intake vragen, maar ook vragen of het lukt om niet te drinken."

"De e-learning is compact en overzichtelijk afgestemd op wat je moet weten als verloskundige om je cliënten hierin te begeleiden."

Cursus Alcoholvrij Zwanger

Doelgroep: zwangere vrouwen

Heeft je cliënt behoefte aan meer informatie of ondersteuning? Dan kun je verwijzen naar www.alcoholvrijzwanger.nl. Dit is een gratis online cursus voor zwangere vrouwen over een alcoholvrije zwangerschap. In de cursus Alcoholvrij Zwanger krijgen vrouwen die in verwachting zijn meer informatie over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap, ontvangen zij tips om alcohol te laten staan, leren zij waar zij op kunnen letten als zij borstvoeding gaan geven en krijgen ze persoonlijk advies.

Meegeefkaartjes Alcoholvrij Zwanger

Geef je cliënt een meegeefkaartje met doorverwijzing naar de website van de cursus Alcoholvrij Zwanger: alcoholvrijzwanger.nl

Poster Alcoholvrij Zwanger

Hang de poster op in je wacht- of spreekkamer om de cursus Alcoholvrije Zwanger onder de aandacht te brengen bij cliënten.

Ondersteunende materialen

Doelgroep: geboortezorgprofessionals

Folder

Kinderwens of zwanger?

Deze folder kan je meegeven aan stellen met een kinderwens en stellen die in verwachting zijn van een kindje. Deze folder maakt duidelijk waarom het belangrijk is om geen alcohol te drinken vóór en tijdens de zwangerschap. Daarnaast worden er tips en adviezen geboden om een alcoholvrije zwangerschap vol te houden.

Gesprekskaart

In gesprek over leefstijl

Hoe maak je leefstijlthema’s zoals alcohol, voeding en roken bespreekbaar? Deze gesprekskaarten bieden verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals handige tips en concrete voorbeeldzinnen voor het gesprek over alcohol, voeding en roken. Bestel de gesprekskaarten en ga ook het gesprek aan.

Ook interessant: materialen over roken en mentale gezondheid

Naast alcohol zijn ook roken en mentale gezondheid belangrijke thema’s om te bespreken met (aanstaande) ouders.