Charles Wijnker: "Denk voorbij de hype"

De advisering over de preventie van roken en problematisch alcoholgebruik, dat is de belangrijkste prestatie van het Trimbos-instituut volgens Charles Wijnker, directeur Milieu en Veiligheid bij het RIVM en daarvoor werkzaam bij het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tekst gaat verder onder de video.

Charles Wijnker werkte de afgelopen jaren vanuit zijn functies bij VWS nauw samen met het Trimbos-instituut, onder andere rond de totstandkoming van het Nationaal Preventieakkoord. In dit akkoord laten 70 maatschappelijke partners – van onderwijs en horeca tot werkgevers en gemeenten – zien dat ze zich samen willen inzetten voor de preventie van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht in Nederland. Wijnker: “Ik ben er echt trots op dat dit gelukt is en dat het belang hiervan nu zo breed wordt onderschreven.”

Kijk op tabak veranderd

Wijnker: “Als je kijkt naar de ontwikkelingen in Nederland in de laatste 25 jaar, is één van de belangrijkste veranderingen de manier waarop de maatschappij naar tabak kijkt. In de jaren 90 had je de slogan ‘Roken, we komen er samen uit’, maar nu zie je dat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat roken slecht is en dat hoe minder mensen beginnen met roken hoe beter. Ik denk dat het Trimbos-instituut daar echt aan heeft bijgedragen.”

IEDEREEN KAN STOPPEN | Tabak
We bieden elke roker een uitweg met de Stoplijn en ikstopnu.nl, op elk pakje vermeld.

Als belangrijkste prestaties van het Trimbos-instituut in de afgelopen 25 jaar noemt Wijnker dan ook de advisering over de preventie van roken en problematisch alcoholgebruik. En in het verlengde daarvan het recent in kaart brengen van de effecten van corona op alcohol- en drugsgebruik en roken.

HÉT EXPERTISECENTRUM | Alcohol
Alle denkbare informatie voor professionals over alcoholgebruik en -preventie op één plek.

Tekst gaat verder onder de foto.

2ed18333-8cfb-4cd2-9c20-16c867ae512ejpg&h=&w=570&v=1634904631

Probeer te bedenken wat de belangrijkste gezondheidsvragen zijn voor over een half jaar, een jaar of langer."

Charles Wijnker is econoom en werkte bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie (VGP) en plaatsvervangend directeur-generaal Volksgezondheid. Op 25 oktober 2021 stapte hij over naar het RIVM, waar hij directeur Milieu en Veiligheid werd.

> LinkedIn

Gewoon sterk

Wijnkers advies voor de toekomst is tweeledig. “Blijf allereerst doen waar je goed in bent, op de thema’s waar je van oudsher gewoon sterk in bent: tabak, alcohol, drugs en mentale gezondheid.”

UNIEK TESTSYSTEEM | Drugs
Met onze drugstestlocaties houden we zicht op welke drugs in omloop zijn en kunnen wij ingrijpen bij acuut gevaar voor de volksgezondheid.

“En mijn tweede advies is: probeer te denken voorbij de hype. Soms zie je dat bepaalde thema’s vandaag heel veel aandacht vragen maar morgen weer vergeten zijn. Dus probeer te bedenken wat de belangrijkste gezondheidsvragen zijn voor over een half jaar, een jaar of langer. Maar wat ik het Trimbos-instituut vooral wil meegeven: wees trots op je wortels. Dus denk aan die wetenschappelijke kwaliteit in combinatie met de praktische toepasbaarheid, want dat zijn voor mij de dingen die het Trimbos-instituut bijzonder maken.”

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.