Nieuwe coronavirus, alcohol, roken, drugs en mentale gezondheid

Het nieuwe coronavirus kan zorgen voor angst, spanningen en somberheid. Hierdoor is er een risico op toename van alcoholgebruik en het ontwikkelen van alcoholproblemen. Mensen die roken worden vaak zieker als ze COVID-19 krijgen dan niet-rokers. Dit dossier bevat informatie over het nieuwe coronavirus in relatie tot mentale gezondheid, roken, alcohol en drugs.
De maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben invloed op onze activiteiten. Lees verder...

Veelgestelde vragen

Waar kunt u als professional of hulpzoekende terecht voor betrouwbare informatie of ondersteuning? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen over het nieuwe coronavirus in relatie tot mentale gezondheid en middelengebruik. 

Bekijk vragen en antwoorden

Zorg dat u niets mist

We werken onze pagina's over het nieuwe coronavirus voortdurend bij. Geen nieuws of onderzoek missen? Vul uw e-mailadres in en ontvang twee keer per maand de Trimbos Nieuwsflitsen.

Waarschuwing voor online gokken

Online gokken kan verleidelijk zijn nu door de coronamaatregelen speelhallen en casino's zijn gesloten. Maar er kleven grote risico's aan en is bovendien - nog steeds - verboden.

Lees verder op Gokkeninfo.nl

Nieuws

Coronamaatregelen in zorginstellingen: wat zijn de gevolgen tot nu toe?
29 mei 2020 - De coronamaatregelen, waaronder het bezoekverbod, hebben veel impact op bewoners in de verzorgings- en verpleeghuizen...
Corona geeft een impuls aan het stoppen met roken
29 mei 2020 - Eén op de drie rokers denkt door de coronacrisis na over stoppen met roken, blijkt uit een onderzoek van het..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Paradox: corona heeft ook positieve kanten voor daklozen
29 mei 2020 - Nederland telt rond de 39.000 dak- en thuisloze mensen, aldus de meest recente schatting van het CBS. Het..
Beste gemeenten, heropening horeca is kans voor cultuuromslag
28 mei 2020 - De afgelopen maanden was het rustig op de spoedeisende hulp als het gaat om dronken pubers en letselschade door..

Meer blogs over dit onderwerp

Mis niets

Ontvang ongeveer twee keer per maand de Trimbos Nieuwsflitsen met het laatste nieuws, recente publicaties, trainingen en evenementen over middelengebruik en mentale gezondheid. 

Publieksinformatie

publieksinformatie, telefoniste

Door het nieuwe coronavirus zitten veel mensen met vragen. Ook vragen die gerelateerd zijn aan middelengebruik en mentale gezondheid.

Via onze infolijnen voor alcohol, roken en drugs beantwoorden we deze vragen: 0900-1995 (10 ct/min). Liever chatten? Ga naar onze info-websites.

Voor rokers is het coronavirus extra gevaarlijk. Rokers die willen stoppen, ondersteunen we op Ikstopnu.nl

Informatie over middelengebruik (en het coronavirus):

Informatie en zelfhulp over mentale gezondheid:

Hulp bij het stoppen met roken:

Informatie voor gebruikers van drugs:

Corona-gerelateerde onderzoeken

Het Trimbos-instituut voert verschillende onderzoeken uit, in verband met de coronacrisis. Onderstaand overzicht wordt voortdurend bijgewerkt en aangevuld.

Via sociale media zetten we vragenlijsten uit om veranderingen in gebruik van cannabis te signaleren die in verband te brengen zijn met de coronamaatregelen.

In samenwerking met partners van de Staat van Volksgezondheid hebben we een vragenlijst opgesteld om de beschermende factoren en risico’s voor psychische problemen in kaart te brengen. De vragenlijst is gebaseerd op eerdere Trimbos surveys. We zijn in contact met de RIVM Corona Gedragsunit om de vragenlijst gezamenlijk uit te zetten.

Trimbos is reeds gestart met dit het NEMESIS-onderzoek. We hebben voor de coronacrisis 1600 interviews afgenomen. De overige 5000 interviews zijn uitgesteld tot na de crisis. Daardoor zitten we in een unieke situatie om, na het veldwerk in 2021, het effect van de coronacrisis te kunnen laten zien.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met ernstige psychische aandoeningen in termen van aanpassingen in hulpverlening/ondersteuning (en tevredenheid daarover), sociaal en psychisch welbevinden? Dat onderzoeken we met het Panel Psychisch Gezien.

Dit deelonderzoek is gericht op kwetsbare ouderen; het Trimbos-instituut richt zich op verpleeghuizen. Welke problemen en oplossingen zijn er door sociale isolatie, hoe kunnen oplossingen beleidsmatig gefaciliteerd worden?

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis op psychische gezondheid en verslaving? Wie voelt zich angstiger of gespannen, wie is juist tot rust gekomen? Welke (groepen) mensen zijn juist nu meer gaan roken of drinken en voor wie is de crisis juist een goede aanleiding om te stoppen?

Dat is wat het Trimbos-instituut in kaart wil brengen met een kortlopend onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op psychische gezondheid en verslaving.

Aan het reeds geplande Groot Uitgaans Onderzoek wordt een vragenblok toegevoegd om inzicht te krijgen over de effecten van de coronamaatregelen op het middelengebruik (drugs, alcohol, tabak).

We zijn een onderzoek aan het voorbereiden waarin we een representatieve groep volwassen rokers vragen welke problemen ze ondervinden met het stoppen met roken in het licht van de coronacrisis.

Meer informatie

Laila  Zaghdoudi

Stuur een bericht aan contactpersoon Laila Zaghdoudi of bel +31 (0)30 - 2959(382)