Nooit genoeg

Onderstaande column van Marith Rebel is gepubliceerd in nummer 3 van de Nieuwsbrief Tabaksontmoediging van 14 april 2015. Plaatsing betekent niet automatisch dat het Trimbos-instituut de mening van de auteur deelt.

Onder de 18 geen verkoop van tabak, hogere boetes voor overtreders, de strengere eisen aan de e-sigaret en het aangekondigde verbod op verkoop van de e-sigaret en vergelijkbare producten aan jongeren onder de 18. De herinvoering van de vergoeding van stoppen met rokenhulp in het verzekerde pakket en accijnsverhogingen. Sinds zijn aantreden heeft staatssecretaris Martin van Rijn een aantal duidelijke stappen gezet op het tabaksdossier. Allemaal goede stappen. Noodzakelijke stappen. Maar ook stappen waar we lang op hebben gewacht.

De nalevingcijfers verbeteren langzaam en het aantal hele jonge rokers neemt langzaam maar zeker af. Genoeg om tevreden te zijn? Nee. Elke startende roker is een roker teveel. Zeker als die startende roker nog een kind is. Als huisarts heb ik gezien en zie ik nog steeds wat de schade van roken is. Roken is geen keuze, roken is een verslaving. Ik heb mensen ziek zien worden, ook kinderen als gevolg van het roken van hun ouders. Ik heb mensen zien doodgaan aan de gevolgen van ziekten veroorzaakt door roken. Ik heb genoeg gezien om niet tevreden te zijn.

Mijn wensenlijstje is groot. En natuurlijk moet de staatssecretaris door op de ingeslagen weg. Nog meer stappen naar een wereld waarin niemand meer verslaafd aan roken is. Maar tussen droom en daad staat soms de realiteit in de weg. De realiteit die maakt dat verdere stappen pas gezet kunnen worden als er voldoende steun in de Haagse arena is. Stappen die pas gezet kunnen worden als er voldoende steun is in de samenleving. Door kinderartsen en longartsen bijvoorbeeld die supermarkten aanspreken op hun maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en met ogenschijnlijk oneindige energie in de media aandacht blijven vragen voor de gevolgen van roken.

Genoeg te doen, nooit genoeg gedaan. Laten we elkaar blijven stimuleren de volgende stappen te zetten.

Marith Rebel
Lid PvdA fractie Tweede Kamer
Huisarts