Veelgestelde vragen en contact

Als u Stoptober onder de aandacht wilt brengen, kunt u verschillende vragen hebben. Op deze pagina beantwoorden wij de meest gestelde vragen.
  • Wilt u als GGD aan de slag met Stoptober? Voor de GGD’en vormt GGD-GHOR het aanspreekpunt via stoptober@ggdghor.nl. U kunt hier bijvoorbeeld ook terecht voor vragen vanuit de GGD over de live events of de Stoptoberbal.
  • Werkt u bij een bedrijf en wilt u Stoptober onder de aandacht brengen? Stoptober heeft een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die Stoptober bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Op bedrijven.stoptober.nl is promotiemateriaal te bestellen en zijn aanvullende trainingen aan te vragen.

 

Vragen over de voorbereiding van Stoptober

De pakketten worden geleverd vanaf medio augustus. De landelijke campagne trapt af op donderdag 2 september. Vanaf dat moment kunt u het materiaal gebruiken.

Ja, dat kan! U kunt de gratis toolkit (met visitekaartjes, flyers en posters) bestellen via de webwinkel van het Trimbos-instituut. Zolang de voorraad strekt.
Daarnaast is er gratis digitaal promotiemateriaal beschikbaar voor bijvoorbeeld uw website, sociale media en wachtkamerscherm. U kunt dit materiaal vinden in de digitale bibliotheek. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld.

Ja, er is hiervoor een speciaal filmpje waarin een expert en een oud-deelnemer van Stoptober aan het woord komen. Dit filmpje duurt 1,5 minuut. Het filmpje heeft ondertiteling, zodat het ook mogelijk is het filmpje geluidloos af te spelen. Het filmpje is te downloaden via de digitale bibliotheek.

Sommige lokale GGD’en hebben zogenaamde ‘leenballen’ beschikbaar. Voor de relevante contactgegevens van de lokale GGD kunt u het beste mailen naar de koepel (Stoptober@ggdghor.nl).
Een andere optie is het bestellen van de Stoptober-bal via Stoptober.nl. Voor de mogelijkheden (en de kosten) kunt u het beste die website in de gaten houden.

Het Stoptoberhuis is van 30 september tot en met 4 oktober 2021. De inschrijvingen zijn geopend! Er is plek voor 25 deelnemers. Voor meer informatie en aanmelden zie stoptoberhuis.nl.

Vragen tijdens de Stoptober-campagne (september & oktober)

Als zorgverlener kunt u de roker motiveren om deel te nemen aan Stoptober via een stopadvies. Zie daarvoor de stappen op deze pagina.

Naar de website van Stoptober: Stoptober.nl. In de loop van juli 2021 gaat een tijdelijke variant van de site live. Na de kick-off op 2 september 2021 gaat de uitgebreide versie van de site live. Vanaf dat moment is inschrijven mogelijk.

Op stoptober.tv staan filmpjes die deelnemers kunnen helpen bij het stoppen met roken. Ook is daar het Stoptoberhuis (30 september tot en met 4 oktober 2021) te volgen. Wilt u een flyer of visitekaartje meegeven? 

Bestel de Stoptober toolkit

Ikstopnu biedt praktische tips, betrouwbare informatie en onafhankelijk advies over stoppen met roken. Verwijs naar Ikstopnu.nl en de gratis Stoplijn (0800-1995). Ook is er een aparte pagina met informatie over Stoptober. Voor gebundelde informatie over de effecten, risico’s en feiten over roken is de website rokeninfo.nl geschikt.

Vaak kunt u doorverwijzen naar de huisarts of een stoppen-met-roken coach.
Sommige ziekenhuizen beschikken over een stoppen-met-roken poli.
• Er bestaat speciale stopbegeleiding voor ouders en zwangeren.
• Bij (complexe) verslavingsproblematiek of een urgente noodzaak tot stoppen en wanneer diverse stoppogingen niet zijn geslaagd, kan de regionale verslavingszorginstelling mogelijk een oplossing bieden.

Adviseer altijd om bij de zorgverzekeraar te vragen welke vorm van stoppen met roken wordt vergoed. De website Ikstopnu biedt eveneens een overzicht.

Rokers hebben meer kans op een ernstig verloop van de ziekte. Het is altijd verstandig om te stoppen met roken, en zeker tijdens deze COVID-19 pandemie. In 2020 bleek de helft van de rokers die mee wilden doen aan Stoptober, meer gemotiveerd door de coronacrisis.

De app is vanaf de kickoff op 2 september 2021 te vinden en te downloaden via de App Store (iOS) en Play Store (Android). Na Stoptober is de app nog een jaar te gebruiken. De app is gratis.

Meer informatie over de app op de website van Stoptober

Meer informatie voor zorgprofessionals

Platform stoppen met roken - Platform voor elke zorgverlener die zich bezighoudt met stoppen met roken, waarop kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Rookvrije Zorg - Website voor zorgprofessionals en –organisaties om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren.

Rookvrije Start - Website die geboortezorgprofessionals materialen en ondersteuning biedt om zich in te zetten voor een rookvrije start voor ieder kind.

Partnership stoppen met roken - Samenwerking van partijen die zich bezighouden met stoppen met roken in de gezondheidszorg.

Rookvrije Generatie - Website die organisaties en gemeenten ondersteunt naar een Rookvrije Generatie, zodat het vanzelfsprekend wordt dat kinderen rookvrij opgroeien. Geef het goede voorbeeld en maak omgevingen rookvrij.

PUUR voor profs - Website die zorgverleners, gemeenten en organisaties voorziet van informatie en materialen om zich in te zetten voor de campagne PUUR rookvrij.

Contact

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem contact met ons op:

Uw gegevens