Digitale media spelen een steeds grotere rol in het onderwijs. Dat benadrukt hoe belangrijk het is om gebalanceerd gamegedrag en gezond gebruik van sociale media bij leerlingen te bevorderen. Ontdek wat preventiemedewerkers, docenten of andere onderwijsprofessionals kunnen doen op dit thema met behulp van het preventieprogramma Helder op School.
Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn
Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn
Preventieprogramma Helder op School
Het preventieprogramma Helder op School richt zich naast alcohol-, tabak-, en drugspreventie ook op gebalanceerd gamegedrag en sociale mediagebruik. Het programma biedt diverse tools en trainingen om gebalanceerd gamegedrag en gezond sociale mediagebruik onder leerlingen te stimuleren. Het aanbod is niveau- en leeftijdsspecifiek en wetenschappelijk onderbouwd.
Beleidsadvies voor scholen
De focus van ons beleidsadvies ligt op (het voorkomen van) overmatig gamegedrag en sociale mediagebruik. Denk hierbij aan leerlingen die slaperig in de klas zitten door te veel gamen en die misschien extra begeleiding nodig hebben om te blijven functioneren. Het beleidsadvies bevat tips voor het opstellen van het beleid en een voorbeeldreglement. Ook is er aandacht voor de rol van medewerkers, ouders en leerlingen.
> Download gratis het beleidsadvies
Ouderavonden georganiseerd door preventiewerkers
Er zijn ouderavonden die preventiemedewerkers kunnen uitvoeren op het primair of voortgezet onderwijs over gamen en sociale media. De ouderavond is bedoeld om ouders en opvoeders inzicht te geven in problematisch gamegedrag en sociale mediagebruik, maar juist ook om te laten zien hoe leuk games en sociale media kunnen zijn. Daarnaast biedt de ouderavond handvatten aan ouders en opvoeders om het gesprek aan te gaan met hun kind.
> Bekijk de ouderavond primair onderwijs
> Bekijk de ouderavond voortgezet onderwijs
E-learning ‘Gamen en sociale media’
Er is een leerzame e-learning 'Gamen en sociale media' beschikbaar voor docenten of andere onderwijsprofessionals die meer willen weten over de onderwerpen gamen en sociale media. De e-learning is geschikt voor docenten in het primair en voortgezet onderwijs. Voor de verhaallijnen in de e-learning is foto- en videomateriaal gebruikt van leerlingen op het voortgezet onderwijs. De e-learning is ontwikkeld samen met preventiewerkers die experts zijn op het gebied van gamen en sociale media.