Waarom drinken mensen alcoholvrij?

Alcoholvrije dranken kunnen dienen als alternatief voor alcoholhoudende dranken. Als je geen alcohol wilt drinken, is het fijn dat je kunt kiezen voor een alcoholvrij alternatief. Dat geldt zeker op die momenten waarop veel anderen wél alcohol drinken, zoals tijdens een etentje, bij het uitgaan of op een feestje. Waarom kiezen mensen eigenlijk voor alcoholvrij?

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

In een onderzoek naar het drinken van alcoholvrij bier [1] noemden mensen verschillende redenen om alcoholvrij te drinken.

  • De lekkere smaak van alcoholvrij bier
  • Nog moeten deelnemen aan het verkeer
  • Geen alcohol willen drinken voor een bepaalde periode, zoals Dry January of IkPas
  • Geen alcohol drinken vanwege de risico’s voor de gezondheid
  • Het ruime aanbod van alcoholvrije dranken
  • Geen alcohol drinken vanwege medische redenen, zoals medicijngebruik
  • Zwangerschap of het geven van borstvoeding

De mogelijkheid om te kiezen voor een alcoholvrije drank kan mensen helpen om een bewuste en veilige keuze te maken. Toch heeft het aanbod aan alcoholvrije dranken mogelijk ook nadelen. Zo zou de overstap naar alcoholhoudende dranken voor jongeren makkelijker kunnen worden omdat ze door de alcoholvrije alternatieven al aan de smaak gewend zijn.

Gerelateerde pagina's

Referenties

  1. Tramper, A., Soosaipillaj, S. & van Haften, N. (2021). Nationaal bieronderzoek 2021: Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2021 onder Nederlandse bierdrinkers. Amsterdam: Ruigrok Netpanel.