Tools voor consultvoering over alcohol

Overzicht van tools, vragenlijsten en handreikingen voor consultvoering om in te zetten bij het signaleren en bespreekbaar maken van mogelijk ongezond alcoholgebruik. Het gaat om hulpmiddelen die huisartsen en POH’s tijdens het gesprek met de patiënt kunnen gebruiken (op alfabetische volgorde).

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Alcoholinfo.nl

Publiekswebsite van het Trimbos-instituut met heel veel informatie over alcohol. Bezoekers kunnen (anoniem) vragen stellen aan de Alcohol Infolijn (via chat of telefoon).

De folder Wat iedereen over alcohol zou moeten weten geeft antwoord op de meest gestelde vragen over alcohol, alcoholgebruik en verslaving (gratis download of ca. €50 excl. btw voor bundel van 50 stuks).

Geen 18, geen alcohol

Flyer van het Trimbos-instituut voor ouders over wat je kunt doen om te voorkomen dat je kind alcohol gaat drinken (gratis download).

Handreiking en bureaukaart psychische problemen en alcohol

Handreiking van het Trimbos-instituut om alcoholproblematiek en gerelateerde psychische klachten in de huisartsenzorg bespreekbaar te maken. Met verwijzingen naar effectieve onlineprogramma’s voor minderen of stoppen met drinken. Naast de handreiking is er een kaart voor op het bureau met de belangrijkste punten (gratis download via dezelfde link).

Online dossier KOPP/KOV

Online dossier over preventie en zorg voor kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen met feiten, cijfers en andere actuele informatie over effectieve hulp, financiering en samenwerking tussen alle betrokken partners.

NHG Patiëntenfolder Alcohol

De NHG Patiëntenfolder Alcohol met informatie over verantwoord alcoholgebruik en de mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik (alleen toegankelijk voor leden NHG).

Thuisarts.nl

Website met informatie over verantwoord alcoholgebruik en de mogelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik, geeft ook handvatten voor patiënten die willen minderen of stoppen met drinken en een alcoholdagboek voor het bijhouden van het drankgebruik.

POHverslaving.nl

Website voor praktijkondersteuners (POH’s) met allerlei informatie rondom verslaving. Bevat tools om problematisch gebruik van alcohol (en andere middelen) te signaleren en bespreekbaar te maken en om patiënten te begeleiden naar passende hulpverlening.

Vragenlijst voor screenen en bespreken alcoholgebruik

Overzicht van het Trimbos-instituut van verschillende screeningsinstrumenten die ingezet kunnen worden bij het signaleren en bespreekbaar maken van problematisch alcoholgebruik. Voorbeelden zijn de AUDIT-C of de Five-shot.

Zorgmodule Leefstijl Alcohol, NHG

Zorgmodule van het NHG met richtlijnen voor praktijkondersteuners en huisartsen voor gespreksvoering met de patiënt en samenwerking met andere eerstelijnszorgverleners bij de aanpak van problematisch alcoholgebruik.