Online interventies en hulp tijdens corona

Door het coronavirus (COVID-19) is face-to-face alcoholpreventie in de school- wijk-, werk- en zorgsetting (tijdelijk) niet altijd mogelijk indien mensen vanwege klachten in quarantaine moeten. Online/mobiele alcoholpreventie (e/m-Health) kan dan worden ingezet om het (tijdelijk) wegvallen van face-to-face alcoholpreventie op te vangen.

Expertisecentrum Alcohol

Deze pagina is gemaakt door het Expertisecentrum Alcohol. Met wetenschappelijke kennis helpt het expertisecentrum professionals gezondheidsschade door alcohol terug te dringen. Op zoek naar informatie voor jezelf of een ander? Kijk op alcoholinfo.nl.

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol:

E-mailadres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heeft u een vraag?

Stuur ons een mail
Expertisecentrum Alcohol

Door het coronavirus (COVID-19) is alcoholpreventie in de vorm van face-to-face-contact op school, in de wijk, op het werk en in de zorg niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als mensen vanwege klachten in quarantaine moeten. Online alcoholpreventie (e-Health) en preventie via mobiele telefoon (m-Health) biedt dan een goed (tijdelijk) alternatief. We geven een overzicht van de belangrijkste online alcoholinterventies met goede aanwijzingen voor effectiviteit volgens het Loket Gezond Leven van het RIVM voor verschillende doelgroepen (in alfabetische volgorde).

Alcoholinfo (website)

Op de website alcoholinfo.nl staat veel informatie over alcohol in het algemeen en ook over stoppen of minderen. Ook vind je er informatie over stoppen met drinken met behulp van een hulpverlener, zelfhulpgroep of opname in een kliniek. Een aantal van deze initiatieven vindt online plaats.

Jellinek Zelfhulp Alcohol (online programma)

Jellinek Zelfhulp Alcohol is een gratis online programma van 6 weken voor volwassenen om zelfstandig hun alcoholgebruik te minderen of te stoppen. Met een forum voor deelnemers.

Maxx (app)

Maxx is een app voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Deze gratis app helpt mensen om zich voor te bereiden op situaties waarin ze het lastig vinden om niet of niet te veel te drinken. De app helpt om het alcoholgebruik bij te houden, doelen te stellen en door moeilijke situaties heen te komen.

MinderDrinken (online cursus)

MinderDrinken is een online cursus voor volwassenen die zelfstandig hun alcoholgebruik willen minderen of stoppen. Met een zelftest wordt bekeken of de cursus aansluit op het drinkgedrag.

Wat drink jij? (app voor mbo)

Deze app werd ontwikkeld voor mbo-studenten. Het is een langdurige, online alcoholinterventie, die jongeren en jongvolwassenen (16 tot 24 jaar) dynamische ondersteuning biedt als zij minder willen gaan drinken. Aan de hand van een zelf gesteld doel (aantal glazen dat je in een week minder wilt drinken) en op basis van het bijhouden van het alcoholgebruik, krijgen de jongeren wekelijks een passende oefening en wordt succes bekrachtigd.

Wat drink jij? (website)

Deze website is een kortdurende, online alcoholinterventie waarin jongeren en jongvolwassenen (16 tot 24 jaar) eenmalig persoonlijk advies krijgen over hun alcoholgebruik en de gevolgen daarvan voor hun gezondheid én hun financiën. Ook geeft deze interventie inzicht in het alcoholgebruik van leeftijdsgenoten om mispercepties over sociale normen rond alcoholgebruik te corrigeren. Bovendien worden de jongeren uitgedaagd om minder te drinken in situaties waarin zij het moeilijk vinden om weerstand te bieden aan bier, wijn of andere alcoholische drankjes.

Gerelateerde pagina's