Nieuws |

Meeste drugsincidenten xtc-gerelateerd en meer lachgas incidenten

Meeste drugsincidenten xtc-gerelateerd en meer lachgas incidenten

In 2019 waren net als in voorgaande jaren de meeste drugsincidenten bij EHBO-posten xtc-gerelateerd. Het aandeel incidenten met ketamine steeg verder in 2019. Opvallend is dat hoewel het aandeel incidenten met lachgas met 2% beperkt is, wel sprake is van meer dan een verdubbeling in één jaar tijd. Een vijfde van alle patiënten met een lachgas-intoxicatie is bovendien minderjarig; het hoogste percentage onder alle geregistreerde drugsincidenten. Dit blijkt uit de Monitor Drugsincidenten (2019).

De Monitor Drugsincidenten (MDI) houdt sinds 2009 actuele gegevens bij over de aard en omvang van drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De MDI baseert zich op gegevens verzameld door ambulancediensten, ziekenhuizen en forensisch artsen in acht regio’s in Nederland plus landelijk werkzame EHBO-organisaties, dus geeft geen totaaloverzicht over Nederland.

Ecstasy/xtc

In 2019 waren net als in voorgaande jaren de meeste (41%) drugsgerelateerde zorgcontacten op EHBO-posten het gevolg van ecstasygebruik. De ernst van de intoxicaties is wel gedaald. In 2009 was bij 7% van de patiënten op EHBO-posten sprake van een matige of ernstige ecstasyintoxicatie. Dit steeg tot 28% in 2015. In 2019 werden 12% matige en 2% ernstige intoxicaties geregistreerd.

Het percentage zeer hoog gedoseerde ecstasytabletten steeg verder in 2019. Gemiddeld bevatte een pil 172 mg, de sterkste pil bevatte 313 mg MDMA. Hooggedoseerde tabletten versterken niet de gewenste effecten, maar verhogen wel het risico op acuut toxische effecten, zoals hyperthermie (oververhitting) en hypertensie (hoge bloeddruk).

Ketamine

De stijging in de bijdrage van ketamine aan het totaal aantal incidenten op EHBO-posten zette door in 2019 naar 11%. Bij ambulancediensten bleef het aandeel stabiel t.o.v. 2018. Bij de meerderheid van deze incidenten werd ketamine gebruikt in combinatie met andere middelen.

Lachgas

Het aandeel gemelde incidenten met lachgas is beperkt, maar wel meer dan verdubbeld in één jaar tijd. In de meeste gevallen was lachgas de enige geconsumeerde drug. Een derde van de patiënten was zwaar onder invloed.  Een vijfde van alle patiënten met een lachgas-intoxicatie is minderjarig. Dit is het hoogste percentage onder alle geregistreerde drugsincidenten.

Overige drugs (4FA, 3-MMC)

Sinds 4-fluoramfetamine (4-FA, 4-FMP) in mei 2017 op lijst I van de Opiumwet werd geplaatst, daalde zowel het aandeel incidenten na gebruik hiervan sterk als de mate van intoxicatie. Ernstige incidenten met 4-FA waren zeldzaam in 2019. Het aantal gemelde incidenten met 3-MMC en 4-MMC (3- en 4-methylmethcathinone, stimulerende drugs) is gering, maar lijkt in sommige regio’s te groeien.

Product

Monitor Drugsincidenten

Factsheet 2019 · 2020


Drugspreventiebrief Tweede Kamer

Met een vandaag verstuurde brief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer zijn ook verschillende rapporten en onderzoeken van het Trimbos-instituut meegestuurd en openbaar geworden. Lees de kamerbrief voor het totaaloverzicht.


 

Esther Croes
Arts-epidemioloog Tabak