Lachgas

Het gebruik van lachgas brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en kan overlast veroorzaken. Een verbod op lachgas helpt de beschikbaarheid en daarmee het gebruik terug te dringen. Het is echter belangrijk om daarnaast ook in te zetten op goede voorlichting en preventie.

Meer informatie

Laura  Nijkamp

Stuur een bericht aan contactpersoon Laura Nijkamp of bel +31 (0)30 - 2959(203)

Factsheet lachgas: de belangrijkste feiten bij elkaar

Wat zijn de risico's van lachgas? Neemt het gebruik toe? En wat is er veranderd sinds lachgas onder de Warenwet valt in plaats van de Geneesmiddelenwet? 

Deze factsheet helpt iedereen verder die meer wil weten over lachgas en de preventie van het gebruik ervan. 

Download gratis in de webwinkel

Feiten en cijfers

Het percentage volwassen Nederlanders dat lachgas heeft gebuikt in de afgelopen maand, het afgelopen jaar en ooit in het leven:

  • In 2016 had één op de twintig volwassenen ooit lachgas gebruikt en één op de vijftig deed dit in het afgelopen jaar. De piek ligt in leeftijdsgroep 20-24 jaar.
  • Het ooitgebruik van lachgas onder scholieren van 12-16 jaar is in 2017 hoger dan in 2015, maar dit verschil is niet statistisch significant. Onder meisjes is het ooitgebruik wel statistisch significant gestegen.
  • Tussen 2015 en 2017 is het ooitgebruik van lachgas onder studenten van het MBO en HBO fors toegenomen.
  • Gezondheidsincidenten gerelateerd aan lachgasgebruik lijken weinig voor te komen; wel werd bij het NVIC een stijging geregistreerd in het aantal blootstellingen.
  • Bij ‘doorsnee recreatief gebruik’ lijkt het risico op nadelige gezondheidseffecten gering; bij intensief gebruik kunnen door vitamine B12-deactivatie neurologische en hematologische afwijkingen ontstaan.

Meer feiten en cijfers over lachgas:

Nationale Drug Monitor

Niets missen over lachgas?

Meld u aan voor onze nieuwsflitsen en ontvang ongeveer 1x per twee weken de laatste inzichten rond drugs, alcohol, tabak en psychische gezondheid.

Info voor uitgaanders

Info voor ouders

Nieuws

Alcohol- en tabakgebruik stabiel, lachgas en e-sigaret vaker gebruikt
29 oktober 2018 - Vergeleken met 2015 is het roken en alcoholgebruik onder MBO- en HBO-studenten van 16 tot en met 18 jaar stabiel..
Meer voorlichting over risico’s lachgas
29 juli 2018 - Voorkomen van gezondheidsschade door lachgasgebruik, het bijstellen van het positieve imago en het wegnemen van..

Meer nieuws over dit onderwerp

Blogs

Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik?
28 augustus 2019 - Is er sprake van ‘normalisering’ van drugsgebruik? Deze vraag krijgen we regelmatig van journalisten. Drugsdeskundige..
Is een verbod op lachgas de oplossing?
9 juli 2019 - Verkeersongelukken door lachgas laten zien dat gebruik ervan verre van onschuldig is. Steeds vaker klinkt de roep om een..

Meer blogs over dit onderwerp

In de media

Twee jonge twintigers uit Twente verlamd door lachgas
23 augustus 2019, Drugsdeskundige Leonie Kamps reageert op het feit dat twee 20-ers een dwarslaesie opliepen na gebruik van lachgas.
'Lachgas verbieden? Probeer beschikbaarheid terug te dringen'
30 juli 2019, Drugsdeskundige Laura Nijkamp reageert op vragen over lachgasgebruik

Meer berichten over dit onderwerp